Damir Vanđelić jednoglasno potvrđen za ravnatelja Fonda za obnovu

Vanđelić jednoglasno potvrđen za ravnatelja Fonda za obnavljanje Zagreba i okolice
Foto: Screenshot HRT

Devet članova Upravnog vijeća Fonda za obnovu jednoglasno je potvrdilo Damira Vanđelića, dosadašnjeg privremenog ravnatelja Fonda za obnavljanje Zagreba i okolice, za ravnatelja Fonda s mandatom od četiri godine.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je nakon sjednice vijeća da je “slijedom svih analiza pristigle dokumentacije i slijedom intervjua koje smo obavili sa svim kandidatima, u Upravnom vijeću predloženo da gospodin Vanđelić bude ravnatelj Fonda za obnovu”.

Jednoglasnom odlukom Vanđelić je na to mjesto i potvrđen. Ja mu želim puno sreće, uspjeha, kazao je ministar Horvat, dodavši kako je siguran da će se taj proces vrlo brzo konkretno i pokrenuti i da će njegov angažman u tome dati veliki doprinos.

“Zahvaljujem se ministru Horvatu i Upravnom vijeću na jednoglasnom izboru. Mislim da je to odluka koja je u cilju kontinuiteta obnove i nastavka onog što smo počeli raditi. Smatram da je potres najbitnija tema koju imamo u državi – najzahtjevnija i financijski najveća. Podsjećam da je procjena ukupnih troškova obnove koju je napravio Centar za potresna istraživanja 97 milijardi kuna samo za Zagreb. Za ove naknadne potrese procjene se tek rade i zato smatram da je najvažnije ono čega sam se i primio. Da to upogonimo i pokrenemo. I to na način koji je efikasan, transparentan i na način koji će pokazati da se može putem dinamičkog sustava javne nabave i drugih mjera to napraviti na jedan antikoruptivan način”, rekao je Vanđelić.

Na pitanje hoće li se kandidirati kao nezavisni kandidat na lokalnim izborima, rekao je da on ne zna za nezavisnu listu.

“Ono što mogu reći, rekao sam 3. veljače na konferenciji, dotad sam promišljao da li da se angažirao kao gradonačelnik Zagreba koji bi prvenstveno bio kandidat HDZ-a, a zatim eventualno i nekih drugih stranaka koje bi to podržale. 3. veljače sam rekao da smatram da je ovo teži zadatak, odgovorniji i da sam ja zapravo prikladniji za ovaj zadatak kojeg sam se i primio”, rekao je istaknuvši da neće biti nikakav kandidat.

Što se tiče obnove, Vanđelić je rekao da je taj proces već započeo.

“Naši tenderi su već vani i oni su međunarodni. Ima preko 500 zahtjeva građana koji se nalaze u Ministarstvu. Ministarstvo nam je izdalo 242 rješenja za novčanu isplatu koja smo mi isplatili. U zadnjih par dana dobili smo i 25 zahtjeva za privremeno stambeno zbrinjavanje i počinjemo se baviti time, rekao je dodavši kako smatra da se u roku od tri mjeseca moraju već vidjeti uklanjanja zgrada, početak obnove i početak izgradnje obiteljskih kuća”, rekao je.

“Naravno, to neće biti tisuće, jer to je nemoguće. Budući da sada imamo 500 zahtjeva, od kojih je 200 zahtjeva za obnovu, a ostali za novčanu naknadu. Ne možemo očekivati tisuće obnova kad nema ni zahtjeva građana ovog trenutka”, zaključio je Vanđelić.