Kako ubrzati obnovu Zagreba? Sastali se Tomašević i Vanđelić, šef Fonda otkrio gdje su uska grla

Tomašević i Vanđelić razgovarali o tome kako ubrzati obnovu Zagreba, šef Fonda otkrio gdje su uska grla
Foto: Grad Zagreb

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije Damir Vanđelić danas su, na na sastanku održanom u Gradskoj upravi, razgovarali o obnova Zagreba nakon potresa.

Na sastanku su sudjelovali su i zamjenici gradonačelnika Luka Korlaet i Danijela Dolenec. 

“Partnerstvo Grada Zagreba, Fonda za obnovu i Republike Hrvatske osnova je uspjeha obnove grada. Iznimno smo zadovoljni današnjim prvim službenim sastankom s ravnateljem Fonda za obnovu gospodinom Vanđelićem, s kojim smo zajednički mapirali najveće izazove u nastavku procesa obnove. Grad Zagreb učinit će sve da bude puno bolji partner u tom procesu nego što je bio u proteklih godinu i tri mjeseca od potresa. Sa svoje strane, učinit ćemo sve kako bismo ubrzali procedure prikupljanja dokumentacije za gradske ustanove i pomogli građanima da prikupe dokumentaciju potrebnu za podnošenje zahtjeva za obnovu, kako smo i najavili” kazao je u izjavi za medije gradonačelnik Tomašević.

Ravnatelj Fonda Vanđelić naglasio je kako očekuje dobru suradnju s gradonačelnikom s obzriom na zajednički interes, a to je što brža, kvalitetnija i transparentnija obnova.

“Na sastanku smo gradonačelniku prezentirali stanje obnove, identificirali uska grla u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te dali prijedloge za rješavanje tih problema”, izjavio je Vanđelić.

“U početku smo imali problem sa slabom i sporom predajom zahtjeva građana za obnovu, sada se ti zahtjevi presporo obrađuju jer Ministarstvo treba dodatne ljude da bi se obrađivali tempom koji bi nas sve mogao zadovoljiti, što je, koliko mi je poznato, u postupku rješavanja. Ukoliko se to ubrza, iduće usko grlo moglo bi biti u Fondu koji također nije ekipiran do kraja”, naglasio je Vanđelić te napomenuo kako je predaja zahtjeva još uvijek problem u Gradu Zagrebu.

“Zahtjeve je predalo tek 20-ak posto vlasnika nekretnina koje su oštećene u potresu i vjerujemo da nam upravo tu Grad Zagreb može biti od pomoći”, zaključio je Vanđelić te napomenuo kako bi rješenje moglo biti u mobilnim timovima koji bi građanima pomagali s predajom zahtjeva, poput onih koji su organizirani u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Također je napomenuo kako bi Grad Zagreb, kao i ostale potresom pogođene jedinice lokalne samouprave, mogle pomoći i u ubrzavanju obrade zahtjeva posudbom stručnih zaposlenika Ministarstvu graditeljstva koje je trenutno preopterećeno zahtjevima građana.

Komentari