Crometeo: Nismo mi krivi za širenje panike zbog nevremena, već servis DHMZ-a!

Nakon što je  ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Čačić odgovornost za širenje panike uoči najavljenog nevremena krajem prošlog tjedna prebacio na udrugu Crometeo, prozvana udruga odmah je reagirala, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Proteklog vikenda svjedočili smo našim krajevima još neviđenoj, ne samo medijskoj panici zbog očekivane promjene vremena, odnosno dolaska ciklone i frontalnog poremećaja. Mnogi mediji pretjerali su u potrazi za senzacionalizmom, pa se najavljivalo sve i svašta.

megisat1710c1

Vrhunac panike nastupio je u Zagrebu u petak poslijepodne kada je Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, na izvanrednoj konferenciji za novinare pozvao stanovnike Zagreba da automobile prije dolaska jakog nevremena parkiraju u javnim garažama i trgovačkim centrima, u kojima je Grad osigurao besplatno parkiranje. Mnogi su poslušali preporuku i panika je počela.

Sve ovo ne bismo posebno komentirali, jer uvijek će biti medija koji žive od senzacija, da nismo direktno optuženi i prozvani za širenje panike i davanje lažnih upozorenja, i to ni manje ni više nego od strane ravnatelja DHMZ-a Ivana Čačića.

Jedan dnevni list 10. kolovoza prenosi izjavu gospodina Čačića: “Vrlo je pogrešno prenesena informacija DHMZ-a. Problem je u tome što mediji daju prostor Crometeu, a oni su samo zaljubljenici u meteorologiju. Bilo je to lažno alarmiranje nadrimeteorologa. Ovo je dobra prilika da se stane na kraj nadristruci – ističe Čačić, dodajući da u ozbiljnim zemljama samo ovlaštene institucije mogu izdavati upozorenja. Tako na primjer, u Južnoafričkoj Republici ide u zatvor svatko onaj koji bez ovlaštenja izdaje upozorenja.”

A činjenice govore nešto drugo. Crometeo tim nije niti jednom portalu, novinama, televiziji davao najave ili upozorenja vezane uz promjenu vremena. Objavili smo, kao što to činimo već skoro deset godina, tekstove na našem portalu kojima smo najavili dolazak frontalnog poremećaja i ciklone. Nakon toga smo pratili promjenu i izvještavali o meteorološkim događajima tog petka.

Mediji koji su prenosili naše tekstove činili su to korektno i u njima nema nikakvih najava katastrofe ili kataklizme niti “lažnog alarmiranja”. Dakle, ne samo da Crometeo tim nije najavljivao kataklizmu, širio paniku, niti davao u medije neosnovane izjave, već je paniku izazvao upravo DHMZ svojim servisom Meteoalarm!

Meteoalarm je međunarodni meteorološki servis u čijem radu sudjeluju nacionalni hidrometeorološki uredi brojnih europskih država. Prognostičke podatke za područje Hrvatske za Meteoalarm osigurava Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Meteoalarm svoje prognoze temelji na ukupno četiri stupnja pripravnosti sa pridijeljenim bojama: zelena, žuta, narančasta i crvena. Najviši mogući stupanj opasnosti kodira se crvenom bojom. Za regije koje su prikazane u crvenoj boji, prema legendi Meteoalarma, prognozirano vrijeme je, citiramo: “Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere.” Meteoalaram je prema gore opisanom sistemu, za 9. kolovoza prognozirao crvenom bojom opasnost od grmljavinskog nevremena za zagrebačku, karlovačku i riječku regiju, dok je preostali dio crvene boje upozoravao na opasnost od visokih temperatura.

Mnogi su portali i mediji prenosili upozorenja sa Meteoalarma, a da je tome tako govore i sami naslovi poput “Meteo alarm – Hrvatska u crvenome”, “Meteoalarm izdao crveno upozorenje”,”Crveni alarm: Jaka oluja i pijavice moguće” itd.

Kako bi bilo jasno da Crometeo NIJE izvor takvih prognoza i panike u medijima, dovoljno je samo na Googleovoj tražilici postaviti upit “crometeo site:hr” i kao raspon datuma postaviti 8. do 10. kolovoza 2013. Ono što ćete dobiti rezultati su pretrage za pojam Crometeo, drugim riječima internetske lokacije koje su referencirale Crometeo u svojim člancima tijekom navedenih dana. Ne samo da ni u jednom dobivenom članku nećete pronaći da je Crometeo izvor zabrinjavajuće prognoze, već ćete čak i među ovim rezultatima ponovo naići na upozorenja gdje se referencira upravo Meteoalarm.

Crometeo tim oštro osuđuje posljednji medijski istup čelnog čovjeka DHMZ-a u kojem nas je oklevetao, a time i ponizio sve meteorologe entuzijaste diljem Hrvatske. Svojom izjavom ravnatelj Čačić je omalovažio naš mukotrpan i privržen rad u cilju razvoja hrvatske meteorologije. Zbog svega navedenog zahtijevamo i očekujemo njegovu ispriku. O njegovom istupu ovoga ćemo tjedna obavijestiti sve udruge meteorologa amatera u Europi, važnije meteorološke službe u Europi, kao i Svjetsku meteorološku organizaciju.

Umjesto suradnje, s kojom bi meteorologija kao znanost profitirala, ravnatelj Čačić obrušio se na neprofitnu udrugu građana koja u deset godina postojanja nije od države dobila ni usmenu, a kamoli materijalnu potporu. Žao nam je što ravnatelj DHMZ-a svoj medijski istup nije okrenuo u smjeru alarmiranja države i javnosti s činjenicom da smo u pogledu meteorologije tehnološki zaostala zemlja, budući da je Hrvatska jedina zemlja u Europskoj Uniji čiji teritorij nije u cijelosti pokriven meteorološkim radarima, bez kojih moderne i precizne prognostike jednostavno nema. Žalimo što ravnatelj Čačić svoje ime i funkcije koje obnaša u Hrvatskoj i svijetu ne koristi za rješavanje pravih problema poput nepostojanja radara na Jadranu, zbog čega su za nevremena potencijalno ugroženi ljudski životi, nego svoje vrijeme i energiju koristi za omalovažavanje rada meteorologa amatera.

UDRUGA CROMETEO

UDRUGA ŠIBENIK METEO

UDRUGA STORM CHASERS DUBROVNIK”