COOLTURNA ŠPICA: Pozdrav ljetu, pravo glazbeno osvježenje u vrućim ljetnim danima

grupa Ad Hoc
Foto: Mario Milošević

U ovom ljetnom izdanju Coolturne špice organizatori HKD Napredak, Napretkov kulturni centar i Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH… počastili su ove subote građane i goste grada Zagreba malo drugačijim i posebnim programom. Kombinacijom iskustva i mladosti pružili su pravo glazbeno osvježenje u ovim vrućim ljetnim danima.

Dobrodošlicu svim prisutnima u ime organizatora poželjeli su Ismet Efendić, predsjednik Udruge Ja BIH… te, u ime HKD Napredak i Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, Goran Štrbac.

Zagrebački salonski kvartet
Foto: Mario Milošević

Goran Štrbac je, najavivši nastup Zagrebačkog salonskog kvarteta, napomenuo kako je ovo svojevrsni nastavak dugogodišnje suradnjom sa violinisticom kvarteta, Larom Silvestri Valdevit, koja je bila i Napretkova stipendistica.

Istaknuo je da se Zagrebački salonski kvartet osim promocijom dobre glazbe bavi i edukativnim programima za mlade. Upravo je, kazao je Štrbac, promocija dobre glazbe i rad sa mladima kao i stvaranje platforme gdje se mladi i talentirani umjetnici mogu predstaviti publici, jedan od ciljeva projekta Coolturne špice. Potvrda tomu je i nastup mladog zagrebačkog banda Ad Hoc u drugom dijelu današnje špice.

U prvom dijelu Coolturne špice nastupio je Zagrebački salonski kvartet kojemu je želja da ujedine klasičnu glazbu, evergreene, popularnu i tradicionalnu glazbu te ih prezentiraju široj publici u novim, vlastitim aranžmanima i podjednako približe starijoj i mlađoj populaciji.

Za ovo ljetno ležerno izdanje nisu nam se predstavili klasičnim programom nego su svirali poznate skladbe i kompozicije, koje su svi mogli prepoznati. Poslušati evergreene i filmsku glazbu u virtuoznom muziciranu ovog vrsnog gudačkog kvarteta, usuđujemo se reći, bila je privilegija i čisti glazbeni užitak.

Zagrebački salonski kvartet je nastao iz želje za zajedničkim muziciranjem u krugu prijatelja po starim običajima zagrebačkih salona s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Jezgru kvarteta čine Lovro Kovačević, violončelist, i Martina Drakulić, violinistica, brat i sestra odrasli uz glazbu u obiteljskom domu na Pantovčaku, te violinistica Lara Silvestri Valdevit i violist Petar Haluza.

U drugom dijelu programa nastupio je mladi i poletni zagrebački band Ad Hoc koji je svoje unikatno ime dobio upravo zbog svog brzog i spontanog nastanka.
Svojim energičnim nastupom, mladenačkim žarom i glazbenim umijećem užarili su i podigli atmosferu, te rasplesali publiku. Predstavili su se kratkim ali odličnim repertoarom u kojem prevladavaju rock i blues klasici.

Tako su Margareta Ivoš, vokal, Valeria Zanuso, vokal, Luka Sarajlija, gitara, Filip Tomić, klavijature, Ana Ciglenečki, bass, i Maša Ciglenečki, bubnjevi, svojim nastupom naglasili da je pred njima sjajna glazbena karijera. Prema reakciji publike, izvedene rock i blues obrade odlično su zvučale i možemo kazati neka samo nastave tim putem.

Koliko je publika uživala pokazuje i to da su za oba nastupa pljeskom i ovacijama tražili bis, na što su naši vrsni glazbenici odgovorili izvođenjem po još jedne glazbene numere. Ono što posebno raduje jeste činjenica da je među publikom bio veliki broj mladih.

U prekrasnim zvucima gudačkog kvarteta, te mladalačkim i raspjevanim izvedbama bluesa i rocka uživali su i mnogi poznati Zagrepčani i Zagrepčanke. Između ostalih, Slavka Pavić, poznata fotografkinja, ikona zagrebačke fotografije, Mladenka Majerić, direktorica strategy companije, komunikologinja, Danijel Benko, glazbenik, član Kensington Lima grupe, Ružica Gelo Ciglenečki i Boris Ciglenečki, osnivači glazbene škole Bonar, Maja Jurić Ivoš, ravnateljica CZK August Cesarec, Carmen Majetić Pavić i mnogi drugi.

Ovim putem zahvaljujemo svim prijateljima i svima onima koji, na bilo koji način podržavaju i pomažu u organiziranju Coolturne špice, te svima želimo da se odmore i napune baterija za nove izazove koji nas čekaju na jesen, kada se ponovno vidimo na Coolturnoj špici.