Coolturna špica ugostila jazz kvartet Birdland iz Ljubuškog

Coolturna špica ugostila jazz kvartet Birdland iz Ljubuškog
Foto: HKD Napredak

I ovoga puta je Cooolturna špica, koja tradicionalno održava ispred Napretkovog nebodera u Bogovićevoj, ugostila vrhunske glazbenike.

U prvom dijelu ove Coolturne špice publika je uživala u malo ozbiljnijim notama mladih i perspektivnih učenika u klasi prof. Ariane Gigliani Philipp. Na repertoaru su bile operne arije i šansone Puccinia, Hatzea, Pouleneca i Schummana, a izvodli su ih Magdalena Martinčić, sopran, Rea Veseli, sopran, Jakov Kalajžić, bas uz pratnju Maje Šokac, klavir i Dine Katnić, prof – klavir.

Coolturna špica ugostila jazz kvartet Birdland iz Ljubuškog
Foto: HKD Napredak

Prilikom predstavljanja svojih učenika, profesorica i vrsna sopranistica Ariana Gigliani Philipp podsjetila je publiku kako je upravo ona sa svojim suprugom Brunom Philippom i Ante Gelo bandom nastupila i otvorila prvu Coolturnu špicu.

Budući da nam od 12. – 16. listopada slijedi festival „Ja bih… 5 dana Sarajeva u Zagrebu 2021.”, koji ove godine slavi svoju 10. obljetnicu, Ismet Efendić, jedan od osnivača i idejnih začetnika festivala, upoznao je publiku sa bogatim petodnevnim programom festivala.

Ovaj festival prijateljstva i kulture održavati će se u Klovićevim dvorima, kinu Kinoteka, KIC-u i Napretkovom kulturnom centru, a sudjelovati će mnogi vrsni umjetnici iz svijeta glazbe, filma, književnosti, likovne umjetnosti. Organizatori festivala su Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH…, HKD Napredak i Napretkov kulturni centar u Zagrebu, te Grad Zagreb i Grad Sarajevo.

Coolturna špica ugostila jazz kvartet Birdland iz Ljubuškog
Foto: HKD Napredak

Festival će se održavati pod pokroviteljstvom gradonačelnice Grada Sarajeva Benjamine Karić te uz podršku Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

Potom je nastupio je genijalni Jazz kvartet Birdland, iz Ljubuškog, koji je nastao i djeluje u okrilju HKD Napredak podružnica Ljubuški.

Ovaj band koji je osnovan u ljeto 2020. i dolazi iz malog hercegovačkog mjesta, ugodno je iznenadio i uistinu oduševio zagrebačku publiku. Iako se radi o novoosnovanom bandu, čine ga vrsni glazbenici: Ivana Šaravanja, besprijekoran i energičan vokal,  Josip Bošnjak, klavijature, Marko Jakovljević, bass  i Mario Brkić, bubanj, koji su nas počastili pravim malim jazz koncertom za pamćenje.

Ne treba čuditi kako je upravo jazz njihov glazbeni izričaj jer se upravo u Ljubuškom već drugu godinu za redom održava Ljubuški Jazz Fest u sklopu kojega se održavaju višednevne jazz radionice, koncerti i druženja.

Coolturna špica ugostila jazz kvartet Birdland iz Ljubuškog
Foto: HKD Napredak

Organizatori ovog zanimljivog događanja su Ismet Efendić, predsjednik Udruge za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH…, i Goran Štrbac, kao predstavnik HKD Napredak i Napretkovog kulturnog centra. Zahvaljujući njima Bogovićeva, već drugu jesen za redom, jednom mjesečno postaje Coolturna špica, mjesto koje su mnogi Zagrepčani i Zagrepčanke prepoznali kao savršenu mjesto i priliku da se opuste i zabave uz glazbu i prijatelje.

I na kraju najavljujemo Coolturnu špicu koja će se održati na istom mjestu, u isto vrijeme, dana 16. listopada, u sklopu festivala „Ja bih… 5 dana Sarajeva u Zagrebu 2021.”, na kojoj će, kako kažu organizatori, i ovoga puta biti za svakoga po nešto, od vrhunske glazbe, razgovora s književnicima pa do druženja s autoritetima iz svijeta BH filma. (B.K.)