BRANIMIROVA GODINA: Arheološki muzej cjelogodišnjim program obilježava jednu važnu obljetnicu

Arheološki muzej
Foto: ZG express

Arheološki muzej u Zagrebu cjelogodišnjim programom “Hrvatska u vrijeme kneza Branimira – Branimirova godina” ove godine obilježava 1130. obljetnicu od godine uklesane uz ime kneza Branimira na oltarnu gredu iz Gornjeg Muća kraj Splita.

Godina 888. je godina zanimljive ranosrednjovjekovne povijesti Hrvatske jer je ovjekovječena uz ime kneza Branimira na ulomku oltarne pregrade, kao ulomka kamenog namještaja nekadašnje crkve, pronađene u Gornjem Muću kraj Splita. Vrijeme vladanja kneza Branimira naziva se i “Branimirovom renesansom” zbog iznimnog procvata klesarskih aktivnosti i intenzivnog građenja brojnih crkvi.

“Obilježavamo obljetnicu tijekom cijele godine nizom događanja u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Tako smo u prvoj polovici godine održali brojne radionice namijenjene najmlađima, mladima i odraslima, a s ponosom izdvajamo i popularna predavanja na važne obljetnice poput predavanje dr. sc. Ane Biočić na dan priznanja RH kao samostalne države od pape i Vatikana te predavanje dr. sc. Zrinke Nikolić Jakus na Međunarodni dan žena koji su bili u velikom broju posjećeni. Na zadnjem događanju ‘Inspiracija Branimirovim vremenom’ održanom u petak 18. svibnja, povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Branimirove godine, posjetitelji su bili u prilici vidjeti nakit inspiriran razdobljem rane srednjovjekovne povijesti iz vremena kneza Branimira magistrice dizajna Ane Mrazek Lugarov i saznati kroz razgovor s organizatorima Branimirove godine nešto više o starohrvatskim naušnicama”. (Anita Dugonjić, kustosica na Odjelu srednjovjekovne arheologije u Arheološkom muzeju u Zagrebu).

“Za lipanj najavljujemo Koncert srednjovjekovne i renesansne glazbe u izvođenju ansambla Marco Polo, povodom obilježavanja svjetskog dana glazbe 21. lipnja 2018. Zatim u srpnju i kolovozu organiziramo “Ljetni kamp” u Arheološkom muzeju namijenjen najmlađima. A sve to kao uvod u jesenski i zimski dio programa Branimirove godine u sklopu kojeg pripremamo za posjetitelje tri izložbe, ciklus predavanja i radionice za sve uzraste”. (Anita Dugonjić).

“U ciklusu predavanja kao predavači sudjelovat će eminentni hrvatski znanstvenici iz područja arheoloških, povijesnih i antropoloških znanosti iz cijele Hrvatske. Predavanja su namijenjena prije svega širokoj javnosti, ali i znanstvenicima, studentima humanističkih znanosti koji će imati priliku čuti o posljednjim znanstvenim saznanjima hrvatskog srednjovjekovlja. Ulaz na predavanja je besplatan. Također, želim napomenuti da smo dio programa Branimirove godine, kao što su vodstva i radionice, prilagodili slijepim i slabovidnim osobama, i gluhonijemim osobama. Veselimo se predstojećem programu Branimirove godine, kojeg je bilo užitak pripremati. Svakako, još nam je veći užitak sama realizacija cjelokupnog programa Branimirove godine kada se uključe i naši vjerni posjetitelji, kojima kao i uvijek, stojimo na usluzi”. (Anita Dugonjić)

Program “Hrvatska u vrijeme kneza Branimira – Branimirova godina” ostvaren je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Komentari