Priče iz prošlosti: Putovanje u izgubljene krajolike na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu

Priče iz prošlosti: Putovanje u izgubljene krajolike na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu
Foto: AMZ

Od 4. do 10. travnja 2022. godine Arheološki muzej u Zagrebu najavljuje izložbu „Priče iz prošlosti: Putovanje u izgubljene krajolike” na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu.

Izložba Priče iz prošlosti: Putovanje u izgubljene krajolike predstavit će brojne znamenitosti i djelić bogate arheološke baštine zemalja okupljenih oko projekta Virtualni arheološki krajolici Podunavlja. Kao najava izložbe od 4. do 10. travnja na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu, europski partneri projekta iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije bit će predstavljeni na solarnim postamentima. Tako će publika imati priliku vidjeti dijelić povijesti i zanimljive predmete iz različitih epoha prošlosti, a istovremeno upoznati se s jednako zadivljujućim VR zaslonima i drugim vizualizacijama koje će se moći vidjeti tijekom izložbe Priče iz prošlosti: Putovanje u izgubljene krajolike od 13. travnja do 18. svibnja 2022. godine u Galeriji AMZ, ulica Pavla Hatza 6, Zagreb.

Koristeći najnovije vizualizacije nastale u sklopu projekta Virtualni arheološki krajolici Podunavlja, partneri iz različitih europskih zemalja predstavljaju jedinstvena arheološka nalazišta iz podunavske regije. Okosnicu projekta Virtualni arheološki krajolici Podunavlja predstavljaju muzeji i institucije Podunavlja, koji u namjeri približavanja baštine publici na nov i atraktivan način, u fokus stavljaju najistaknutija arheološka nalazišta i krajolike svojih regija. Uključivanjem vrhunske tehnologije virtualne stvarnosti dajemo mogućnost posjetiteljima izložbe Priče iz prošlosti: Putovanje u izgubljene krajolike da iskuse baštinu kako je izgledala nekad, ne samo u vlastitoj, već i u zemljama ostalih partnera.

Izložba Priče iz prošlosti: Putovanje u izgubljene krajolike jedna je od aktivnosti projekta Virtualni arheološki krajolici Podunavlja (Virtual Archaeological Landscapes of the Danube Region”, akronim: Danube’s archaeological eLandscapes, DTP: 3-641-2.2) provodi se u sklopu Interreg programa transnacionalne suradnje V-B Dunav 2014-2020 te je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF).