Borković: Psi su htjeli pomoći kobili, lizali su je, a ne grizli

psi-grizu-konjaBranko Borković Mladi Jastreb potvrdio je da je uznemirujući video, na kojem se vidi kako dva psa trgaju i jedu meso živog konja, snimljen na njegovoj farmi.

Borković je za Novu TV izjavio da su psi željeli pomoći ozlijeđenoj kobili koja je pala na tlo. Ustvrdio je da su psi životinju lizali, a ne grizli te da se psima vide rebra jer se radi o takvoj pasmini, prenosi portal Index.hr.

Na njegovo imanje došla je i veterinarska inspekcija, koja je navodno utvrdila kako na farmi nema zlostavljanja životinja. Veterinarski inspektor kazao je za Novu TV kako su kobili izgrižene uši i malo je izgrižena po stražnjem dijelu tijela ali ne može tvrditi da se radi o napadu psa na konja. Također, kaže kako bi psi kobilu ugrizli za vrat da su je namjeravali ubiti.

O ovom se slučaju očitovalo se i Ministarstvo poljoprivrede. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Dana 28. i 29. svibnja 2013. izvršeni su inspekcijski nadzori od strane veterinarskog inspektora na predmetnom gospodarstvu – farmi konja. ‘Sporna’ kobila koja je pretrpjela napad pasa nalazi se u staji posjednika. Detaljnim pregledom utvrđeno je da postoje ozljede kao posljedice ugriza pasa. Kobila se uredno kreće, uzima hranu.

Utvrđena je mršavost kobile. Kobila je oždrijebljena 1. svibnja 2013. uz stručnu pomoć veterinara iz Veterinarske ambulante Oborovo. Dana 19. svibnja 2013., na telefonski poziv vlasnika, isti je veterinar pružio zdravstvenu pomoć životinji nakon pretrpljenih povreda te sanirao ozlijede. Životinja je liječena i još uvijek je pod terapijom te je djelomično oporavljena. Na dvorištu je zatečen pastuh lošeg gojnog stanja, koji se nalazi u visećoj stojnici i u postupku je oporavka nakon liječenja.

U istom dvorištu (zatvorenoj staji) nalazi se jedan pastuh, dobrog gojnog stanja. Uvidom u bazu podataka utvrđeno je da psi u posjedu Branka Borkovića, Prečno 63, 10 372 Oborovo, nisu cijepljeni protiv bjesnoće u propisanom roku. Stoga će se donijeti rješenje o stavljanju pasa u karantenske uvjete što je i učinjeno tijekom nadzora.

Nadzor na farmi nije okončan. Isti će se nastaviti, vođenjem daljnjih inspekcijskog nadzora i saslušanjem drugih stranaka (osoba koja skrbi o životinjama na farmi), kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti događaja. Iz dosadašnjeg nadzora utvrđeno je da je počinjeno nekoliko kršenja propisa iz Zakona o zaštiti životinja. Po okončanju cjelokupnog postupka, javnost će biti pravovremeno obaviještena”.