Europska komisija: Morate smanjiti dugove državnih poduzeća te osigurati ulaganja

eu-komisijaHrvatska će morati uložiti dodatne napore kako bi smanjila visoki proračunski deficit i riješila dugove državnih poduzeća i istodobno osigurati ulaganja i ostale oblike potrošnje koji potiču rast, poručila je Europska komisija, osvrčući se na Vladin ekonomski programa i planirane reformi u sklopu Europskog semestra. Dodaju da je Hrvatska suočena s velikim izazovom pronalaženja ravnoteže između poticanja gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta i usporednog nastavka procesa fiskalne konsolidacije.

Nakon pet godina recesije taj je izazov ključan za Hrvatsku u kratkoročnoj perspektivi. U srednjem roku glavna je zadaća Zagreba poboljšanje konkurentnosti i jačanje povjerenja u financijski sektor, ističe Komisija.

U Komisiji ističu da ima prostora za poboljšanje efikasnosti poreznog sustava, a kao hitnu zadaću izdvajaju rješavanje problema krutog tržišta rada i nepovoljno poslovno okruženje za poduzeća. Na području poreznog sustava upućuju Hrvatsku da poradi na suzbijanju porezne evazije i utaje.

U osvrtu na javne financije u Komisiji upozoravaju da visoki deficit pridonosi naglom gomilanju javnog duga za koji u Komisiji prognoziraju da će uskoro premašiti referentnu vrijednost u EU od 60 posto BDP-a.

Stoga je ključna primjena jasne i održive konsolidacijske strategije, smatraju u Komisiji, primjećujući da na strani prihoda ima prostora za proširenje porezne osnovice budući da je u 2011. udio poreza u BDP-u u Hrvatskoj iznosio 32 posto i time je bio osjetno ispod prosjeka u EU koji iznosi blizu 40 posto.