Zbog velikog priljeva napuštenih pasa, Sklonište za nezbrinute životinje organizira Dan otvorenih vrata

Foto: Sklonište Dumovec

Zbog velikog priljeva napuštenih pasa posljednjih tjedana Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u subotu 27. svibnja organizira Dan otvorenih vrata te građane poziva da razmisle o nabavljanju kućnog ljubimca udomljavanjem.

Građani Sklonište mogu posjetiti od 10 do 15 sati te upoznati ljubimce koji tamo čekaju svoje ljude i odlazak u trajni dom.
U Skloništu je trenutačno 130 pasa među kojima su 32 šteneta. Još 17 štenaca je kod građana na privremenom čuvanju.

Zbog velikog broja pasa koji se u posljednje vrijeme pronalaze diljem Zagreba, Skloništu je trenutačno otežano njihovo preuzimanje.

“Kako bi psi mogli biti smješteni u Sklonište, moraju proći karantenu. Ako je ona puna, nalaznika psa molimo da ga pričuva nekoliko dana dok se ne oslobodi mjesto za psa u karanteni. Zahvalni smo građanima na razumijevanju. Kada psi ne bi prolazili karantenu, u Sklonište bi mogli unijeti zarazne bolesti zbog kojih bi ostali psi mogli oboljeti, a neki i uginuti. Posebno su ugrožena legla štenaca. Zbog toga smo izuzetno zahvalni građanima koji ih primaju na privremeno čuvanje”, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište u Dumovcu.

Uz pse u Skloništu je trenutačno 18 mačaka. Riječ je o mačkama koje su pronađene bolesne ili ozlijeđene. Neke u Skloništu završavaju nakon smrti vlasnika.

Djelatnici Skloništa posjetitelje će u subotu upoznavati sa svojim svakodnevnim radom – od terenskih intervencija u kojima spašavaju divlje životinje, te preuzimaju pronađene kućne ljubimce, preko poslova u veterinarskoj ambulanti do brige za pse i mačke smještene u Skloništu.

Trenerica pasa Marija Ferenček u 11 će sati na poligonu za agility govoriti o odgoju štenaca i mladih pasa te pokazati što radi na treninzima sa psima koji u Dumovcu čekaju udomljenje.