Inicijativa Davora Dretara: “Svakoj obitelji 100 eura mjesečno za svako dijete do 18 godina”

Foto: Screenshot Youtube

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar gostovao je u Newsroomu televizije N1 u kojem je komentirao aktualna poskupljenja, rad nedjeljom te sufinanciranje obitelji s djecom kako bi se poboljšalo demografsko stanje u Hrvatskoj.

“Poskupljenje vode za 20 posto nije poskupljenje samo za građane nego i za sve pravne subjekte, sve tvrtke koje imaju poslovanje na području Zagreba. To je opterećenje za poslovni uspjeh svih zagrebačkih tvrtki. Već moramo kupovati plave vrećice čijom bi se kupnjom trebao sufinancirati odvoz smeća u Zagrebu, dok općom uplatnicom moramo plaćati izmišljeni osnovni dio. No, računi za odvoz smeća su i dalje isti, a mi moramo kupovati misteriozne plave vrećice”, rekao je.

Navodi kako je Domovinski pokret došao do opće ideje da se svakoj obitelji s prebivalištem u Hrvatskoj po djetetu mjesečno isplaćuje 100 eura.

“No, to ne smije biti nikakav oblik jednokratne isplate i socijalna pomoć nego to mora postati standard u svim godinama ispred nas. Cilj ovog amandmana je demografska obnova Hrvatske i zadržavanje svih ljudi koji žive u Hrvatskoj. Do izdvojene brojke od 800 milijuna eura došli smo skidajući novac s čak 19 proračunskih pozicija koje je vladajuća koalicija stavila u proračun. Svaka bi obitelj dobivala 100 eura mjesečno za svako dijete do 18 godina”, rekao je Dretar te je dodao: “Ta mjera može i mora naći novac. Ova Vlada mora shvatiti da moramo zaustaviti demografski krah”.

Navodi da je tu jedino problematično pitanje na koji način podijeliti novac obiteljima.

“To bismo sve lako izračunali kad bismo imali poziciju s koje možemo reći građanima da ostanu u Hrvatskoj. Ne možemo u isti koš staviti imućnu obitelj s jednim djetetom gdje su roditelji uhljebi HDZ-a i jednu obitelj s više djece na minimalcu. Umirovljenici su osim obitelji s više djece, najugroženija skupina u Hrvatskoj. Mirovine hrvatskih branitelja su također zapanjujuće niske”, rekao je saborski zastupnik Davor Dretar.