Bandić obišao grobove pjesnika i zanemarenih žena

Uoči blagdana Svih svetih, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima i u društvu predsjednika Udruge cvjećara Grada Zagreba Ljubičica Anđelka Pušeljića zapalio je svijeće i položio cvijeće na grobovima velikih hrvatskih pjesnika.

bandic-mirogoj

Bandić i njegovi suradnici oobišli su grobove Tina Ujevića, Dobriše Cesarića, Dragutina Domjanića i Petra Preradovića, te Friedricha Miroslava Singera, učitelja mačevanja i tjelovježbe, koji je ujedno prvi Zagrepčanin pokopan na Mirogoju.

“Najdraži pjesnik osobno mi je Cesarić, ali veliki Tin je neponovljiv. Umro je 1955. iste godine sam se ja rodio, tako da imamo nešto zajedničko”, rekao je gradonačelnik, dodavši da će sljedeće godine krenuti obnova grobova, ne samo od Ujevića već i od ostalih pjesnika.

Grobove je u povodu blagdana Svih svetih cvijećem ukrasila Udruga Ljubičica u suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu.

Bandić je također, zajedno sa zamjenicom Vesnom Kusin, suradnicima i predstavnicima Udruge cvjećara Grada Zagreba Ljubičica i drugih udruga, zapalio je svijeće i položio cvijeće na grobovima žena koje su dale veliki doprinos na području hrvatske književnosti i umjetnosti – opernih pjevačica Milke Trnine i Zinke Kunc, književnica Ivane Brlić Mažuranić i Marije Jurić Zagorke, te glumice Ljerke Šram.

Obilazak posljednjih počivališta znamenitih žena završio je kod grofice Klotilde Buratti rođ. Vranytzani Dobrinović koja je 1912. darovala Gradu reprezentativnu gornjogradsku palaču Dverce.

Grobove je u povodu blagdana Svih Svetih cvijećem ukrasila Udruga Ljubičica te predstavnici udruga cvjećara koji sudjeluju u prigodnoj prodaji u suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu.