Autobus kojim su djeca trebala putovati na more isključen iz prometa zbog tehničke neispravnosti

Policija
Ilustracija | Foto: policija.hr

Autobus kojim su trebala biti prevožena djeca isključen je iz prometa nakon što ga je zagrebačka policija poslala na izvanredni tehnički pregled. Protiv odgovornih osoba podnesena je prijava.

“U utorak, 5. rujna 2023. godine u 7 sati, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke, sukladno zakonskoj ovlasti, proveli su preventivni tehnički pregled autobusa pulskih registarskih oznaka u vlasništvu trgovačkog društva kojim je upravljao 64-godišnji vozač. Autobus je učenike obrazovne ustanove trebao prevoziti do grada na hrvatskoj obali. Policijski službenici su vizualnim pregledom autobusa uočili tehničke neispravnosti, posebice u dijelu istrošenosti pneumatika te su autobus uputili na izvanredni tehnički pregled”, Policijska uprava zagrebačka.

Na izvanrednom tehničkom pregledu ovlašteni službenici Stanice za tehnički pregled utvrdili su više tehničkih nedostataka koji su okarakterizirani kao opasni, zbog čega je autobus isključen iz prometa dok se ne otklone nedostaci.

Nadalje, policijski službenici proveli su i nadzor radnog vremena vozača, odnosno podatke tahografskog zapisa i kartice vozača kojima se bilježi radno vrijeme mobilnih radnika, sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu (NN NN 75/13, 36/15, 46/17, 152/22). U nadziranom razdoblju utvrdili su više prekršaja prekoračenja vremena vožnje i skraćivanja dnevnog odmora vozača, zbog čega će protiv vozača, pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi biti pokrenut prekršajni postupak izdavanjem prekršajnog naloga.

Sukladno zakonskim odredbama za počinjenje utvrđenih prekršaja predviđena je ukupna novčana kazna protiv vozača u iznosu od 590 eura, protiv pravne osobe u iznosu od 3000 eura te protiv odgovorne osobe u pravnoj osobi u iznosu od 940 eura.

Podsjećamo da Policijska uprava zagrebačka kontinuirano, sukladno zakonskim ovlastima, provodi nadzor autobusa koji organizirano prevoze djecu, pa je tako u 2022. godini proveden ukupno 1941 nadzor autobusa i vozača koji njima upravljaju, pri čemu je utvrđeno ukupno 111 prekršaja.

Takav nadzor policijski službenici Policijske uprave zagrebačke provodit će i ubuduće, a s ciljem smanjenja teških prometnih nesreća, stoji u priopćenju.