ARCA 2016: Grand Prix jedinstvenoj inovaciji – čakovečkom samohodnom vagonu za rasuti teret

ARCA 2016 - Grand prix

Nakon tri dana održavanja, jučer su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečano dodijeljene nagrade i priznanja Međunarodne izložbe inovacija ARCA najuspješnijim hrvatskim i inozemnim inovatorima.

Najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix, pripao je jedinstvenoj inovaciji na svijetu – Samohodnom vagonu za rasuti teret Radionice željezničkih vozila Čakovec. Inovacija je prvi puta predstavljena na domaćoj izložbi, a koliko je važna, govori činjenica da na svjetskom tržištu trenutno ne postoji takav proizvod.

Za razliku od postojećih vagona, ovaj RŽV-ov se može kretati bez pomoći lokomotive, a zbog hidrauličnog sustava i prilagodljivih vrata sa strane omogućava rasipanje materijala u kontroliranim i sigurnim uvjetima. Značajno je da koristi čak tri puta manje resursa nego tipični vagoni koji se trenutno koriste za konstrukcije i održavanja željeznice.

Na inovaciji je tri godine radilo pet inženjera RŽV-a u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a u nju je uloženo oko 900 tisuća eura od čega je polovica financirana iz programa Eco-Innovation Europske unije. Čakovečka tvrtka u rujnu je dobila i potvrdu o zaštiti od Europskog patentnog ureda, obavljena su sva potrebna ispitivanja itrenutno čeka zeleno svjetlo za prodaju. Interesa, kažu u tvrtki, već ima, i to u cijelom svijetu. Ipak, nadaju se da će ova jedinstvena inovacija prvu vožnju obaviti na domaćim prugama.

“Ulaganje u inovativne projekte je ulaganje u budućnost firme. Oni nam mogu otvoriti nova tržišta, a posljedično dolazi i povećanje kapaciteta proizvodnje i zapošljavanje novih radnika. I dalje ćemo razvijati inovativne projekte u RŽV-u Čakovec jer inovativnost je jednaka razvoju” rekao prilikom uručenja nagrade direktor tvrtke Dražen Vidović.

ARCA 2016

Tvornica željezničkih vozila Čakovec trenutno zapošljava 150 radnika u Čakovcu i 90-ak radnika u bjelovarskom pogonu, a kako je istaknuo Vidović, ova će inovacija otvoriti i prostor za nova zapošljavanja. Tu ne staju, već rade na novoj inovaciji, koju će, kako su najavili, premijerno pokazati na nekoj od nadolazećih Međunarodnih izložbi inovacija ARCA.

Na ovogodišnjoj izložbi predstavljeno je 180 inovacija iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Kine, Irana, Poljske i Rumunjske i to od praktičnih inovacija za svakodnevnu uporabu, preko inovacija iz vojne industrije do znanstvenih projekata i otkrića, među kojima je značajan broj onih sa Sveučilišta u Zagrebu.

Najboljima, prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda koji je predvodio dr.sc. Damir Semenski s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, jučer su uručene zlatne, srebrne i brončane medalje.

Neke od zlatom nagrađenim inovacijama su novi dizajn pištolja HS/XD MOD:2 i modularna oprema jurišne puške tvrtke HS Produkt, centralni pretvarač za fotonaponske elektrane KONSOL-200 Končar – Instituta za elektrotehniku d.d., uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača Istrijana Siniše Brođanca, Marinedron i elektro karting Bojana Cinottija iz Šibenika, biomehanička vaga za dinamičku analizu posture grupe studenata i mentora s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, komposter za bioreaktorsko kompostiranje tvrtke Tehnix, hidraulički robotski manipulator prof.dr.sc. Željka Šituma s Fakulteta strojarstva i brodogradnje i zelena kućna elektrana tvrtke Končar Električni uređaji d.d..

ARCA 2016

Zanimljivost je da je ovogodišnji Grand Prix uručio najmlađi sudionik izložbe, i sam dobitnik zlatne medalje u kategoriji mladih inovatora za svoju Vremensku stanicu, 14-godišnji Jan Murić iz bjelovarske IV. Osnovne škole.

Međunarodna izložba inovacija ARCA već se 14. puta održala u Zagrebu u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske. Visoka pokroviteljica izložbe bila je Predsjednica Republike.