Apokalipsa u Zagrebu: Ovoliko kiše u jednom danu padne jednom u 100 godina!

Hrabra Zagrepčanka Mirna Mrčela spasila čovjeka iz potopljenog auta u Miramarskoj
Foto: Facebook

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH i dr. sc. Branka Ivančan-Picek, ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda, gostovali su u emisiji HTV-a “Tema dana” i govorili o posljedicama nevremena i vatrogasnim intervencijama u Zagrebu.

Slavko Tucaković na samom početku izrazio je sućut obitelji preminulog vatrogasca Davora.

Tucaković ističe kako su vatrogasci Grada Zagreba, pripadnici drugih društava, pripadnici javne vatrogasne postrojbe, pripadnici 50-ak vatrogasnih društava tijekom cijele noći su ispumpavali i uklanjali drveće od samoga nevremena.

– I sada se na terenu nalazi 180 vatrogasaca, na 50-ak intervencija gdje pomažu našim građanima. Ispumpavaju podrume, saniraju posljedice nevremena. Dosad je na području Zagreba do 17.30 sati obavljeno 407 vatrogasnih intervencija ispumpavanja podruma, i imamo povećan broj intervencija na području Varaždinske županije, preko 50 intervencija, Zagrebačke županije, preko 19 intervencija, rekao je Tucaković.

Branka Ivančan-Picek kaže kako je najviše kiše palo je u sjevernim i sjeverozapadnim krajevima Hrvatske.

– Prema podacima, najviše kiše palo je na području Varaždina 142 litre, a slijedi Zagreb, pogotovo centar grada gdje je palo 90 litara. Rubni dijelovi grada 50-60 litara kiše. Na području Istre, sjevernog Jadrana, tamo je bilo između 20-50 litara kiše. U Zagrebu, ta koja količina je pala, to je njeni povratni period veći od 100 godina. Vrlo je rijetka pojava, što se tiče Hrvatske imamo po neki ekstremni događaj koji plavi gradove, pogotovo na Jadranu, rekla je Ivančan-Picek.

– Prognostičari su prepoznali ovu situaciju da će pasti više od 60 litara kiše na sjeverozapadnom djelu Hrvatske, dogodilo se još i više. Zato je izdan crveni meteoalarm. Cijela priča se predvidjela i s naše strane nije bilo iznenađenja. Kolege su ukazivale na ekstreman događaj, istaknula je Ivančan-Picek.

Slavko Tucaković kaže kako se očekuje da će vatrogasci biti naredna dva do tri dana na terenu i sanirati štetu jer ne radi se samo o privatnim, već i o poslovnim zgradama.

– Ljudima kojima se usred korone, potresa dogodila se još i poplava. Postoji mogućnost uzročno-posljedične veze potresa i poplave, rekao je Tucaković.

Ivančan-Picek ističe kako je pred nama vremenski povoljnije razdoblje i u idućih 10-ak dana ovakvih kiša neće biti.

– Sezonske prognoze nam ukazuju na toplije i sušnije vrijeme. Ne možemo isključiti u sljedeća tri mjeseca da se neće ponoviti ovakvi oborinski ekstremi. Budućnost nam govori da će ovih vremenskih ekstrema biti još i da će biti češći i žešći, zaključila je.