Tomašević predstavio nove niskopodne autobuse kupljene sredstvima iz EU fondova

Foto: Zagreb.hr

U autobusnom pogonu Zagrebačkog električnog tramvaja u Podsusedu, gradonačelnik Tomislav Tomašević, u društvu ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, direktora ZET-a Marka Bogdanovića i ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Dragana Jelića, predstavio je nove niskopodne autobuse sufinancirane iz operativnog programa EU ‘Konkurentnost i kohezija’.

“Ovih 65 autobusa zamijenit će stare, od kojih neki broje preko 20 godina u prometu. To je bitno za sigurnost u prometu te kako bi se izbjegli nepredviđeni kvarovi”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Foto: Screenshot Facebook

Dodao je da je ukupna vrijednost projekta oko 161 milijun kuna, od čega je 109 milijuna kuna dolazi iz EU fondova, a ostatak je financiran iz gradskog proračuna. Objasnio je da se radi o posljednjoj obnovi voznog parka ZET-a na dizelski pogon.

“Daljnja nabava vozila usmjerena je na vozila na alternativni pogon, što je dodatna potvrda vizije ZET-a kao modernog i ekološki osviještenog prijevoznika, a Grada Zagreba kao ekološki osviještene metropole”, rekao je Tomašević.

Gradonačelnik je također napomenuo da je važno osigurati kvalitetan i siguran javni prijevoz kako bi se u Zagrebu smanjio automobilski promet te kako će novi autobusi donijeti uštede na gorivu, što je bolje i za okoliš i proračun.

Direktor ZET-a Marko Bogdanović je istaknuo da su ovi autobusi opremljeni sustavom za videonadzor, a opremljeni su i rampama za osobe s invaliditetom. Najavio je da, uz ovih prvih 45 autobusa proizvođača Man i Iveco koji su danas predstavljeni, do kraja godine će biti isporučeno još 20 autobusa marke Mercedes.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković zahvalio je partnerima na ostvarivanju ovog projekta te je najavio da će Ministarstvo do kraja godine potpisati ugovor za 20 novih niskopodnih tramvaja, koji će se financirati u cjelokupnom iznosu iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Poručio je kako je ministarstvo uvijek spremno za kvalitetnu suradnju s Gradom Zagrebom, kao najvećim hrvatskim gradom.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Dragan Jelić je naglasio da su stari autobusi prešli više od dva milijuna kilometara te kako će se novim voznim parkom poboljšati povezanost u gradu, ali i osigurati lakši i sigurniji prijevoz do škola, vrtića i fakulteta.

Kako javlja HRT, Tomašević je prilikom predstavljanja novih niskopodnih autobusa izjavio da zasad nema govora o podizanju cijene karata za javni gradski prijevoz.