42. ŠESTINSKI DAN: Bogata tradicijska kultura nadomak centru glavnog grada

Hspd Sljeme Sestine Zagreb 2
Rijetko koji glavni grad u Europi ima nadomak samom centru tako bogatu tradicijsku kulturnu baštinu poput Zagreba. To je baština koja se ne nalazi u muzejima, ne živi samo u sjećanjima ili fragmentima turističke ponude, već se čuva, njeguje i promiče u njegovim Šestinama, tu na obroncima Medvednice.

Prilika da se to bogatsvo pokaže i vidi je “Šestinski dan” koji upravo doživljava svoje 42. izdanje.

U programu se može pronaći ponešto za svakoga, ističu organizatori, napominjući da nešto što traje tako dugo zasigurno ima i neku kvalitetu.

Tadicionalna kulturno-umjetnička manifestacija održava se zaslugom vrijednih članova i organizatora prenosi se pozitivna energija očuvanja tradicije, običaja i kulturne baštine kraja u kojem živimo i koji nas svojom osobitom ljepotom i raznolikošću čini prepoznatljivima. Od osnutka i početka rada, predstavlja jedan od središnjih kulturnih događaja grada Zagreba.

Na manifestaciji se predstavljaju brojna kulturno-umjetnička društva, pjevači i tamburaški sastavi iz zemlje i svijeta. Kroz mnoge ove godine ugostili smo folklorne grupe iz cijele Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije.

Ova manifestacija ima izuzetno bogat kulturno-umjetnički program. U želji da ovaj događaj dobije još više na važnosti i omogući posjetiteljima izvorni doživljaj narodne pjesme, plesa i običaja u jednoj autentičnoj atmosferi, održavamo izložbu starih obrta vezanih uz izradu čuvene šestinske narodne nošnje, koja je zaštitni znak grada Zagreba. Osim izloženih proizvoda, na izložbi će se moći vidjeti niz prezentacija izrade opanaka, ševro cipela, remena, pletenja, vezenja i drugih vještina naših majstora iz sekcije “Šestinske švelje”, što je iznimno atraktivno za posjetitelje.

“Šestinski dan” čuva, štiti i otima zabotravu etnografsko bogatstvo ovoga kraja, a time i grada Zagreba.

U bogatom programu sa raznim sadržajima, iz godine u godinu okuplja se sve veći broj posjetitelja.

U nedjeljnom dijelu programa za pozitivnu atmosferu i dobro raspoloženje pobrinut će se mladi tamburaši iz “Tambura club Zagreb” potekli iz našeg Društva, a nakon njih zabavljati će nas TS “Prava stvar ” i “Tamburaši za dušu”.

Foto: Facebook/HSPD Sljeme Šestine Zagreb