U Češkom domu u Zagrebu održat će se predavanje u povodu 100. godišnjice češke zastave

U Češkom domu u Zagrebu održat će se predavanje u povodu 100. godišnjice češke zastave
Foto: Pixabay

Ove godine navršava se 100. godišnjica češke zastave i taj se jubilej obilježava nizom prigodnih aktivnosti u Češkoj i u svijetu.

Tim povodom Hrvatsko-češko društvo, Češka beseda Zagreb, Koordinacija hrvatskih društava prijateljstva i Hrvatsko grboslovno i zastavoslovno društvo organiziraju predavanje pod naslovom Češke zastave koje će održati pukovnik dr. sc. Željko Heimer, predsjednik Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva i Međunarodne federacije veksiloloških udruga.

Predavanje će se održati u utorak 23. lipnja 2020. u 19 sati u Češkom domu u Zagrebu, Pavla Šubića 20, 1. kat.

Ovo je 17. predavanje u ciklusu Zastave – identitet naroda i država koji od 2018. organizira Koordinacija hrvatskih društava prijateljstva, ujedno i njena 1582. tribina. U sklopu ciklusa pukovnik dr. sc. Željko Heimer predstavlja veksilološku baštinu i identitetske simbole prijateljskih naroda, čime se povećava poznavanje drugih naroda i kultura te njihovo razumijevanje među našim građanima.

Pokrovitelj ciklusa Zastave – identitet naroda i država je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Na predavanju će biti riječi o veksilologiji kao znanstvenoj disciplini koja proučava zastave, o nacionalnoj povijesti Češke, od najstarijih sačuvanih simbola koji su se rabili na tom području, preko srednjovjekovnih heraldičkih i vojnih simbola, do sačuvanih zastava iz 17. stoljeća te kasnije, u sklopu oblikovanja suvremenog nacionalnog pokreta, turbulentnih događanja 20. stoljeća, stjecanja češke neovisnosti u savezu sa Slovačkom, okupacije, komunističke vlasti, kao i suvremenog osamostaljenja.

Predavač će dati presjek veksilološke baštine Češke, ne samo nacionalnih i državnih službenih zastava, već i drugih zastava koje su se rabile i danas se rabe (municipalne, pokrajinske, političke, vojne, sportske i mnoge druge). Predavanje će se osobito osvrnuti na nastanak i usvajanje zastave Čehoslovačke 1920. koja je danas zastava Češke.

Željko Heimer predsjednik je Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva (HGZD), a prošle je godine na 27. međunarodnom veksilološkom kongresu u San Antoniju izabran za predsjednika Međunarodne federacije veksiloloških udruga, krovne asocijacije u struci. Urednik je polugodišnjeg časopisa HGZD-a „Grb i zastava“, sada u XIV. godištu.

Objavio je niz znanstvenih, stručnih i popularizirajućih članaka, te nekoliko monografija: o grbovima i zastavama Hrvatske (2008.) i Zagreba (2009.), o sintaksi heraldičkog opisa grbova (2016.), na engleskom u SAD-u dvije monografije o veksilologiji kao društvenoj znanosti (2016.) i o vojnim zastavama (2017.), a nedavno je objavljena njegova monografija o zastavama Izraela (2019.).