Zagreb dobiva još jednu ljetnu pozornicu, otvara je HRT u sklopu projekta “Sunčana strana Prisavlja”

Zagreb dobiva još jednu ljetnu pozornicu, otvara je HRT u sklopu projekta “Sunčana strana Prisavlja"
Jazz orkestar HRT-a | Foto: Dario Njavro / HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) ovaj vikend otvara svoja vrata najširoj publici i najavljuje veliki ljetni projekt  “Sunčana strana Prisavlja” na novoj ljetnoj pozornici u Zagrebu!

Na travnjaku s južne strane zgrade HRT-a podiže se scenska konstrukcija open-air pozornice koja će svoja vrata publici otvoriti u petak, 19. lipnja u 20:30, sedmim izdanjem manifestacije Glazba i grad (od 19. do 21. lipnja), a koji se ove godine iznimno, zbog epidemioloških razloga, prvi put seli s Trga kralja Tomislava na travnjake Hrvatske radiotelevizije na zagrebačkom Prisavlju. Ulaz na sve koncerte bit će slobodan, a prenosit će ih i kamere HTV-a, te Hrvatski radio. 

Zagreb dobiva još jednu ljetnu pozornicu, otvara je HRT u sklopu projekta “Sunčana strana Prisavlja"
Tamburaški orkestar HRT-a | Foto: Dario Njavro / HRT

 
Naime, publika se – zbog pandemije koronavirusa, potresa u Zagrebu, a time i nužne promjenje životnih navika – nedvojbeno već zaželjela kvalitetnih programa uživo, pa je HRT odlučio da u tri ljetna mjeseca otvori svoj vanjski štićeni prostor javnosti (na travnjaku s  južne strane zgrade HRT-a na Prisavlju 3) i organizira niz glazbenih, filmskih i zabavnih večeri u razdoblju između 19. lipnja i 20. rujna 2020.

Stoga na svojoj sunčanoj strani zgrade HRT-a otvara veliku ljetnu pozornicu i nudi publici u Zagrebu besplatne programe tijekom ljeta, čiju okosnicu čine nastupi svih orkestara HRT-a, a počinje s koncertima Simfonijskog orkestra HRT-a, Tamburaškog orkestra i Zbora HRT-a, te Jazz ansambla HRT-a s brojnim gostima.
 

Zagreb dobiva još jednu ljetnu pozornicu, otvara je HRT u sklopu projekta “Sunčana strana Prisavlja"
Simfonijski orkestar HRT-a | Foto: Dario Njavro / HRT

Uz to, prostor se otvara i kulturno umjetničkim organizacijama i festivalima – da tu predstave svoje programe ili izvedu najavni dio programa. Dio pop i zabavne glazbe također će naći svoj termin na ljetnoj pozornici. U vanjskom studiju predstavit će se i neki sportski događaji (poput “Odbrojavanja do Tokija” i noći s našim olimpijcima), te organizirati i dio kulturnih programa nezavisne scene (plesača, glumaca i slično), a organizirat će se i filmske projekcije.

Svi događaji organizirat će se uz prisustvo publike i poštivanje epidemiološke situacije, a većina sadržaja izravno će se prenositi na HTV3. Voditeljica projekta je urednica Trećeg programa HTV-a Vlatka Kolarović.
 
Vanjska pozornica HRT-a svojevrsni je odgovor na novonastalu situaciju – u trenutku kada još uvijek vrijede preporuke o ponašanju zbog epidemije koronavirusa – a ponajprije je namijenjen glazbi i koncertnim izvedbama, te ljetnim  festivalima koji se zbog nje nisu mogli održati. Na taj će način HRT iskoristiti ne samo svoje tehničke mogućnosti ostvarenja tako opsežnog ljetnog projekta i ispunjenja svoje javne zadaće, kao najveće kulturne institucije u zemlji, već i dobiti i velik broj sati kvalitetnog televizijskog i radijskog programa. 
 

Zagreb dobiva još jednu ljetnu pozornicu, otvara je HRT u sklopu projekta “Sunčana strana Prisavlja"
Zbor HRT-a | Foto: Dario Njavro / HRT

Tako “Sunčanu stranu Prisavlja” otvara vikend manifestacija “Glazba i grad”, u sklopu koje će nas u petak, 19. lipnja, s prijenosom na Prvom programu HTV-a, Simfonijski orkestar HRT-a uvesti u početak ljeta, u kojem slavimo Svjestski dan glazbe i taj najduži dan u godini. 

Slijede Massimo i Jazz band HRT-a s nezaboravnim skladbama Franka Sinatre u subotu, 20. lipnja s prijenosom na HTV-2, te Bojan Jambrošić i Tamburaški orkestar HRT-a s gošćama Gabi Novak i Danijelom Pintarić u nedjelju, 21. lipnja, s prijenosom na HTV-3. 
 

A već idući vikend na programu će biti koncert Zbora HRT-a za potporu u potresu stradalom Hrvatskom glazbenom zavodu, u petak 26. lipnja – a dan poslije, u subotu 27. lipnja Okrugli stol o filmskim festivalima, filmske projekcije i koncert grupe Detour. 
 
Tijekom srpnja i kolovoza čeka nas još mnoštvo popularnih koncertnih događaja – poput koncerata Cubisma, Nole i Jazz orkestra HRT-a, Mateja Meštrovića s Tamburaškim orkestrom HRT-a, TBF-a, Jonathana, Noć filmske glazbe i još mnoštvo iznenađenja.