Prezentacija vina vinarije Šimanović održana je u zagrebačkoj Češkoj besedi

Foto Marko Čolić

U prostoru Češke besede nastavljena je ovogodišnja promocija vinara pod nazivom “Vrijeme je ZA…” u organizaciji Vjeke Madunića, a predstavljena su vina vinara Željka Šimanovića iz Kostela Pribićkog s krašićkog područja.

Predstavljeno je osam vina o kojima je govorio sommelier Darko Lugarić. Redom smo kušali: Pjenušac KOSTEL chardonnay degoržiran 2022., Graševina 2022., Rajnski rizling 2017., Sauvignon 2021., Traminac 2021., Frankovka 2018., Pinot crni 2017. i Ledeno vino graševina 2019.

U razgovoru više sudionika i sommeliera je zaključeno da su sva vina enološki čisto i korektno napravljena. Pjenušac od chardonnaya je iz berbe 2016. degoržiran početkom 2022. godine s 12.9% alkohola, 5.5 kiseline i 1.7 ostatka šećera. Bazno vino je imalo 11.5% alkohola prije druge fermentacije. Konstatirano je da je vino značajnije strukture, mjehurići su sitni, s mirisom žutog zrelog voća, fine, zrele kiseline u odnosu na godinu berbe. Spada u kategoriju zrelih vina i samom tom činjenicom nema lepršavost i svježinu kao neki pjenušci sa dvije godine ali je potentan i dobro bi se uklopio s jelima od plave ribe, paštetom od tune, mariniranom srdelom i jačim sirevima. Šimanović je naveo da ga proizvedu oko 2500 boca u biranim godinama.

Foto: Marko Čolić

Rajnski rizling 2017. vino je s 12.5% alkohola, 6.4 kiselina i 4.8 ostatka šećera koje je osvojilo najveći dio prisutnih. Slamnate do zlatno žute boje sa zelenim nijansama koje otkrivaju svježinu unatoč 5.5-godišnjoj starosti. Vino je u odličnoj ravnoteži mirisa, okusa i svježine. Osjeća se voćnost (citrusi), lagani patinasti mirisi tercijara (petrolej) koji nisu prekrili voćnost. Voćnost i mineralnost su iznad svih očekivanja s obzirom na dob vina. Vinar je ovdje po prvi puta opširno govorio o mikrooksigenaciji napravljenoj u ovinjenim bačvama. Za tu svrhu najčešće upotrebljava bačve od 2 do 3000 litara koje u pripremi temeljito čisti iznutra. I kod drugih manjih bačava vinar redovito radi mikrooksigenaciju i naglašava potrebu redovitog dolijevanja vina koje bačva “popije”. Darko Lugarić je rekao kako ovaj intrigantni rizling može stajati još godinama.

Traminac 2021. ima 13.8% alkohola, 5.1 kiselina i 7.5 ostatka šećera. Boja staroga zlata s nijansama zelene i visoki dobro uklopljeni alkohol koji čuva kiselinu. Ovaj traminac je crveni, imao je 22.1 ekstrakta, polusuh je, ima okus bijelog ili žutog voća, miris ruže s blagom gorkastom notom na kraju. Sommelier, dugogodišnji ugostitelj bi ovo vino spario sa rižotima-plodovi mora, sa sirom, buzarom od školjki, a od slatkog s panakotom (panna cotta) s marelicom, rožatom, rapskom tortom ili ne preslatkom kremšnitom.

Na kraju je predstavljeno vino koje je godinama perjanica podruma – Frankovka 2018. s 13.7% alkohola, 6 kiselina i 2.8 ostatka šećera. Crvena rubin boja, još uvijek je mlada i živa. Mirisi bobičastog voća, šumskog voća, višnje, klinčića, cimeta… U ustima se osjeća lijepa kiselina i lagano tijelo. Vidi se da je vinar pazio na fenološku i zrelost sladora.

Šimanović je dodao: “Ovo vino ima samo 5 miligrama slobodnog sumpora na litru odnosno 29 sveukupno. Bilo je 26.5 ekstrakta, a brano je u najboljim vinogradarskim položajima na Rebru i Miranjcu. Danas većina plasira ovo vino kao dvogodišnje na tržište, a najbolje bi bilo kada bi izlazilo nakon 4-5 godina. Ovo je sigurno najbolja crna kontinentalna sorta u Hrvatskoj s tradicijom sadnje još iz Austro-ugarskih vremena i ranije”. Lugarić je preporučio slijedeća jela: janjetina, mladi odojak, skuša sa žara, žgvacet od boškarina sa pljukancima…Prisutni su se složili da je ova sorta kod nas podcijenjena i da bi na svim područjima trebalo više raditi na promociji frankovke. Pinot crni i frankovka će i ubuduće biti u fokusu Šimanovićevih.

Foto: Marko Čolić

Vinariju Šimanović ima cijeli niz starih alata za obradu vinograda i preradu grožđa u podrumu. Do prije tri godine tamo je bila u upotrebi drvena bačva iz 1850. godine od 2700 litara. Sada će zauzeti zasluženo mjesto u novom podrumu uz arhivska vina. Iznad podruma je nekoliko metara zemlje tako da je prirodna temperatura osigurana ali vinar uz to ima sve moderne uređaje za održavanje temperature vina u inoksu i bačvama. Željko Šimanović je građevinski inženjer, a profesionalno je s bratom krenuo na tržište u 1992. sa prvom bocom Kostela.

Već slijedeće godine su bili na Vinoviti, a tijekom godina su dobili na stotine medalja, plaketa i priznanja, tri puta su osvojili titulu Županijskog šampiona: Ledeno vino graševina berba 2012. šampion 2013., Izborna berba graševine 2013. šampion 2015. i Ledeni traminac 2016. šampion 2021. Frankovka iz 2018. je bila dvostruki šampion na Zelini (Smotra vina sjeverozapadne Hrvatske) 2021. kao najbolje ocijenjeno crno vino i najbolje crno mirno vino sa 88 bodova. Bili su i šampioni podregije Plešivica 2014., a  2015. s ledenom graševinom i ledenim tramincem. Pobjednici su u Dubrovniku na Dubrovnik wine trophy 2019. s Ledenim tramincem iz 2012. s 91.38 bodova.Imaju 5.5 hektara u svom posjedu (3.5 ha bijelo grožđe i 1.5 crno-frankovka i pinot crni) te 1.5 ha u najmu. Godišnja proizvodnja je oko 40000 litara, a kapacitet podruma je za još toliko.

Vinarija Šimanović je dobra priča o upornosti obitelji u kojoj je otac Stjepan predstavnik četvrte generacije prenio ljubav za vinogradarstvo i vinarstvo na djecu Stjepana i Željka. Obiteljsko gospodarstvo Šimanović sada vodi šesta generacija te obitelji Iva Šimanović uz svesrdnu pomoć velike obitelji.