100 GODINA SKI KLUBA ZAGREB: Izložba i predstavljanje monografije u Muzeju grada Zagreba

100 GODINA SKI KLUBA ZAGREB: Izložba i predstavljanje monografije u  Muzej grada Zagreba

Ski klub Zagreb, jedan od najstarijih europskih skijaških klubova, slavi 100. godišnjicu djelovanja. U obilježavanje ovog vrijednog jubileja uključio se i Muzej grada Zagreba prigodnom izložbom koja se otvara u petak, 4. listopada, u 20 sati. također, bit će predstavljena i prigodna monografija bit.

Članovi ovog kluba su kroz 10 godina njegova djelovanja dali značajan doprinos kreiranju povijesne slike Zagreba – bilo kao natjecatelji ili rekreativci, bilo kao članovi uprave ili treneri, bilo kao roditelji “cicibana” ili, pak, kao puki zaljubljenici u “bijeli sport” – jer nemali broj njih svojim je djelovanjem ostavio trag u kulturno-umjetničkom, znanstvenom, političko-gospodarskom i sportsko-rekreativnom životu Zagreba i Hrvatske.

“Na ovoj izložbi spomenuti su mnogi od njih, ali neumitnost proteka vremena i naše zanemarivanje (naoko) svakodnevnih i nebitnih predmeta, zasigurno su rezultirali da neki od sudionika klupske povijesti nisu spomenuti na izložbi. Njima se unaprijed ispričavamo te skrećemo pozornost upravo na čuvanje svakovrsnih memorabilija koje oslikavaju naš život u vrijeme njihove izrade ili uporabe”. Onima koji su svoje slobodno vrijeme trošili na pretraživanje obiteljskih albuma, tavana, garaža i inih spremišta, najiskrenije zahvaljujemo, a posebice onima koji su dio svojih uspomena odlučili pokloniti muzeju., ističe se u najavi ove izložbe na stranici Muzeja grada Zagreba.

Posredstvom tih “uspomena”, ali i predmeta iz fundusa muzeja, galerija, arhiva, knjižnica pa i HRT-a, muzeološka priča o Ski klubu Zagreb, čije likovno oblikovanje potpisuje “Studio Kušan”, ispričana je u tematskim cjelinama koje kronološki i kontekstualno svjedoče o sportskim događanjima u organizaciji kluba, o sudjelovanju članova kluba u natjecanjima i gradnji skijaških objekata, njihovom angažmanu u uvođenju novih tehnika skijanja na skijaškim stazama zagrebačke okolice, ali i o društveno-političkoj klimi određenog vremena.

Na izložbi može vidjeti tko je projektirao prvu skakaonicu na Sljemenu 1935., fotografiju sa starta prve slalomske utrke na Medvednici koju je organizirao Ski klub Zagreb 1932. godine, skijaške modne trendove tridesetih godina 20. stoljeća, ozračje sportskog života nakon Drugog svjetskog rata kada su se skijaši natjecali za “značku fiskulturnika”, ali i pokal Ivice Kostelića osvojen u natjecanju “World Ski Interkriterium” 4. veljače 1992. godine u Vratni Ricky (Slovačka). Nakon sjajnog Ivičinog uspjeha i proglašenja pobjednika, tada se prvi put u povijesti službeno dizala hrvatska zastava i čula hrvatska himna na sportskim natjecanjima.

Razdoblje pedesetih i šezdesetih godina kluba predstavljeno je kroz sportski i društveni angažman predsjednika kluba Artura Škutelja te natjecateljski tim čije zvijezde su bili Stjepan Puhak, Davor Senci, Željko Orešković, Ratimir Škutelj. Toj generaciji pripada i Tomica Lušin. koji zajedno sa sestrom Danijelom skija za Ski klub Zagreb, a djeca su Janka Lušina, osnivača radione koja je na zagrebačkoj Trešnjevci skije proizvodila i servisirala od 1945. do 1996. godine. I te skije dio su izložbenog postava.

Fotografijama, skijaškom odjećom i opremom te osvojenim nagradama oslikano je i recentno djelovanje kluba čiji su najtrofejniji članovi Ivica i Janica Kostelić, a njihovi skijaški uspjesi zasebna su cjelina izložbe.