NOVI PROJEKT NA ŽUMBERKU: Kreće izgradnja “Posjetiteljskog centra Sošice” vrijednog 27,5 milijuna kuna

NOVI PROJEKT NA ŽUMBERKU: Kreće izgradnja "Posjetiteljskog centra Sošice" vrijednog 27,5 milijuna kuna
Foto: Zagrebačka županija

Pred punom kongresnom dvoranom Kuće Europe danas je održana početna konferencija projekta “Posjetiteljski centar Sošice”, investicije vrijedne gotovo 27,5 milijuna kuna, čiji je cilj unaprijediti sustav posjećivanja i edukacije u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje, sa svrhom održivog korištenja prirodne baštine.

Da bi se taj cilj i ostvario, u površinom najvećem naselju na Žumberku – Sošicama, izgradit će se nova upravna zgrada, zgrada sa smještajnim jedinicama, multimedijalna zgrada, gospodarska zgrada u kojoj će svoju stanicu imati i Hrvatska gorska služba spašavanja, zgrada s velikim brojem sanitetskih čvorova, restoran, kafić i suvenirnica. U svim zgradama, koje će interpretirati tradicionalnu žumberačku arhitekturu na moderan način, bit će ugrađeni najmoderniji sustavi energetske učinkovitosti.

Od dodatnih sadržaja koji će povezivati nove zgrade Centra izgradit će se i dječje i sportsko igralište, mali amfiteatar na otvorenom te parkiralište.

Ukupni troškovi provedbe iznose 27.423.416,78 kuna, od čega bespovratna EU sredstva iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” iznose 23.309.904,26 kn (85 posto ukupnog iznosa). Preostalih 15 posto investicije će pokriti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (10 posto) te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (5 posto).

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Krajtmajer rekao je na konferenciji da godišnje hrvatske nacionalne parkove i parkove prirode posjeti više od 4 milijuna domaćih i stranih gostiju te da će ovakav projekt zasigurno pridonijeti porastu tih turističkih pokazatelja. S time se složio i pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Dragutin Stopić koji je rekao da Županija maksimalno podupire ovaj projekt zbog kojeg se krenulo i u proširenje i obnovu glavne prometnice od autoceste do Sošica.

Projekt su predstavili partneri na projektu – ravnatelj Javne ustanove “Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje” Kristijan Brkić, načelnik općine Žumberak Zdenko Šiljak te predsjednica udruge “Žumberačke vile Sošice” Zorica Garapić-Ličko.

Zdenko Šiljak ovaj je projekt nazvao “okidačem razvoja žumberačkog kraja”, budući da je riječ o najvećoj pojedinačnoj investiciji u povijesti tog kraja, dok je ravnatelj Brkić izjavio da se njime, između ostalog, nastoji spriječiti daljnja depopulacija i deagrarizacija ovog područja.

“Projekt završava 1. veljače 2020. godine – tada ćemo završnu konferenciju projekta moći održati o prostorima novog Posjetiteljskog centra u Sošicama”, pozvao je Brkić.

Konferenciju je upotpunio kratki nastup KUD-a “Marko Vukasović” sa Žumberka.