NA DANAŠNJI DAN: Otvoren Muzej grada Zagreba, bio je smješten u kuli iznad Kamenitih vrata

Foto: Razglednica iz Digitalne zbirke NSK

Na današnji dan, 7. prosinca 1907. godine, otvoren je Muzej grada Zagreba. Utemeljila ga je Družba “Braća Hrvatskoga zmaja” u kuli iznad Kamenitih vrata.

Prvi upravitelj Muzeja bio je Emilij Laszowski.

Kako stoji na njegovoj web stranici, Muzej grada Zagreba dosad je “stanovao” u četiri različita prostora, a uz konstantnu realizaciju povremenih izložba ostvareno je šest stalnih postava, od kojih je zadnji i aktualni iz 1997. godine.

Danas je Muzej grada Zagreba suvremena muzejska ustanova koja prikuplja predmete u 28 muzejskih zbirka, a brine se i o 8 zbirka donacija. U svom sastavu ima Odjel dokumentacije, Pedagoško-andragoški odjel, Informatički odjel, Odjel zaštite građe i Knjižnicu.

Muzej grada Zagreba suvremeno je organizirana baštinska ustanova, mjesto sakupljenog znanja i javni medij, te nakon sto godina vitalan, osjetljiv i brižan, kako za prošlost tako i za sadašnjost Zagreba.

Obraćajući se starosjediocima, došljacima i gostima grada, muzej ima jednu jedinu zadaću: potaknuti interes za Zagreb predstavljanjem osobitosti i ključnih točaka razvoja grada kroz raznovrsnost sadržaja i načina njihove interpretacije i prezentacije, u skladu s očekivanjima i potrebama suvremenoga društva.

dd1207