Najboljim pčelarima Zagrebačke županije uručena priznanja za kakvoću ovogodišnjeg meda

Najboljim pčelarima Zagrebačke županije uručena priznanja za kakvoću ovogodišnjeg meda
Foto: Zagrebačka županija

U sklopu 9. festivala pčelarstva Zagrebačke županije održanom protekle subote u Pisarovini uručena su priznanja za kakvoću ovogodišnjeg meda.

Šampionom je proglašen med bagrema Dragutina Cveteka, člana Udruge pčelara „Vrbovec“. Ukupno je ove godine ocjenjeno 118 uzoraka meda i to bagrema, cvjetnog, kestena, lipe, amorfe, trušljike, uljane repice, suncokreta i meduna. Na ocjenjivanje su ih dostavili članovi deset pčelarskih udruga.

Najviše zlatnih priznanja i ove su godine primili članovi Udruge pčelara Vrbovec i PU „Lipa“ iz Jastrebarskoga. Ukupno je dodijeljeno 25 zlatnih priznanja koja su proizvođačima meda uručili pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković, načelnik općine Tomo Kovačić i predsjednik ocjenjivačke komisije, Dragan Bubalo sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

„Naši pčelari uglavnom su hobisti, a Županija im, osim financijskim potporama, pomaže i u plasiranju meda na tržište kroz brojne manifestacije“, rekao je Kraljičković dodavši da U Zagrebačkoj županiji u deset pčelarskih udruga aktivno djeluju 522 pčelara čije pčelinje zajednice zahvaljujući čistim prirodnim staništima godišnje proizvedu oko 622 tone meda.

Domaćin ovogodišnjeg festivala bila je Pčelarska udruga Kupska dolina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here