Zvonimir Šostar: Treba uvesti maske na otvorenom i kažnjavati one koji ih ne nose

Foto: Zagreb.hr

Drugi dan zaredom Zagreb postavlja rekord po broju novozaraženih. Ima li grad rješenje za ovu situaciju pitao je ravnatelja NZJZ dr. Adrija Štampar Zvonimira Šostara reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Jednostavnog rješenja nema jer nema žarišta koje bi se gasilo. Zvonimir Šostar kaže da situacija još nije izmakla kontroli, ali je na najboljem putu. Na Cvjetnom trgu u Zagrebu u petak navečer bilo je “stotinjak mladih, nema distance, nema maske”, izjavio je Šostar za Dnevnik Nove TV.

“Čudimo se, a ne poštujemo mjere”, ističe Šostar

Ravnatelj očekuje da ćemo i sutra srušiti neslavni rekord. “Ja očekujem preko 200 novozaraženih i preko 600 u samoizolaciji. Situacija je ozbiljna, virus nije oslabio. Brine me kao liječnika što je sve više starijih oboljelih”, kaže Šostar te ističe da je vrijeme za nove mjere.

“U ponedjeljak krećemo s prijedlogom novih mjera, to su maske na otvorenom. Maska nije problem da se nosi kontinuirano. Italija je uspjela suzbiti drugi val maskama”, rekao je Šostar. “Ova eksplozija u Zagrebu je samo rezultat naše nediscipliniranosti i neodgovornosti”, kaže ravnatelj zavoda.

“Ova eksplozija u Zagrebu je samo rezultat naše nediscipliniranosti i neodgovornosti”, kaže ravnatelj zavoda.

Šostar kaže da novi lockdown ne dolazi u obzir jer gospodarski država to ne bi mogla izdržati.

“Ali očito će se morati brzo krenuti s oštrijim mjerama, dakle s kažnjavanjem onih koji se ne pridržavaju mjera jer im to omogućava Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti”, rekao je Šostar te zaključio kako bi on nenošenje maske kažnjavao s 300 do 400 kuna, nakon čega, vjeruje, ne bi više bilo ljudi koji se ne pridržavaju mjera.