Znate li napraviti štrukle? Ovo je originalan i vrlo detaljan recept!

Štrukli
Foto: struklijada.com.hr

Priprema tradicijskog jela zagorski domaći štrukli podrazumijeva posebno umijeće gotovo svake domaćice s područja Hrvatskog zagorja koje se nalazi u Krapinsko-zagorskoj županiji, te uz neke razlike i s područja čitave središnje Hrvatske.

Zagorski kraj prava je riznica neobičnih poslastica koju su silom prilika i siromašva domišljate Zagorke pripremale svojim mnogobrojnim obiteljima. Štrukli se mogu pripremati kao slani i slatki, mogu se kuhati i peči, a poslužuju se kao juha, predjelo, desert, glavno jelo i samostalno malo jelo.

Svaki dio ovog područja ima svoju verziju i svoj način pripreme štrukli. Pripremaju se tako da se, kod svih varijanti, vučeno tijesto puni kravljim sirom, uz dodatak kiselog vrhnja i jaja, potom se savija i zatim stavi peči. Na taj su se način štrukli spremali u starim zagorskim domaćinstvima pred više stotina godina, te ovo jelo niti u jednoj sličnoj varijanti nije poznato u svijetu. U doba kada dozrije povrće, mlade tikve i buće, radi se i tradicionalna bućnica, kao varijanta štrukli, a postoje još i varijante od maka i repe. Ovisno o nadjevu, štrukli se nazivaju sirni štruklitikvačimakači štrukli z repom.

Omjer namirnica za štrukle je sljedeći: izmiješa se pola glatkog i pola oštrog brašna, doda se mlake vode u koju se stavi malo octa, sol, jedno jaje, 2 žlice ulja i dobro se mijesi na dasci. Mijesi se tako dugo dok se tijesto počne odvajati od daske.

Izmiješano tijesto se podijeli u mlinčeke, prekrije čistom krpom i pusti da stoji oko 1 sat.

Zatim se tijesto razvlači na stolu, na stolnjaku ili plahti. Započinje se razvlačiti mlinčenjakom, potom se tijesto lagano polije uljem da se ne hvata za ruke i dalje se rukama razvlači. Najčešće se razvlači preko širine stola, a deblji rubovi uz kraj razvučenog tijesta rukom sestrgaju.

Tijesto se fila uz jedan rub, poškropi otopljenim maslacem, margarinom ili uljem (da se tijesto ne prime nego da se lista), tijestom se nadjev preklopi i potom se stolnjakom tijesto suče, rola do kraja. Postavlja se unamašćeni protvan i prijesno se reže tanjurom na željenu veličinu. Ako se ne reže prijesno, pečeni štrukli režu se nožem.

Namirnice za sirne su štrukle jedan kravlji sir, jaja, sol, vrhnje, a može se dodati i malo šećera da budu slatki. Sve se združđe vilicom ili rukom i fila se tijesto. Protvan se podmaže, štrukli se slože u protvan i zaliju otopljenim putrom, margarinom, uljem ili vrhnjem.

(Tekst iz Rješenja Ministarstva kulture za uspostavljanje svojstva nematerijalnog kulturnog dobra)