ŽIVOT S MANJE BOLI: Znate li da djecu s dijabetesom pikaju 5000 puta godišnje, a ne mora biti tako!

Život s manje boli
Foto: Press

Jeste li znali da je djecu s dijabetesom tipa 1 potrebno bosti u prstiće i do 3500 puta godišnje, kako bi se izmjerila razina šećera u krvi?! Osim toga djeca s dijabetesom tip 1 bockaju se 1500 puta godišnje kako bi primili inzulin. To je ukupno 5000 bockanja u samo godinu dana!

Spas za djecu s tom dijagnozom svakako bi mogao doći već u rujnu kada bi HZZO trebao odlučivati od dva proizvođača koji nude novu tehnologiju, odnosno aparate za bezbolno kontinuirano mjerenje glukoze. Naime, ta tehnologija do sada nije bila dostupna putem HZZO-a, dok ju primjerice u Sloveniji pokriva zdravstveno osiguranje već sedam godina.

Stoga je inicijativa “Život s manje boli!” pokrenula peticiju kojom žele pomoći osobama na inzulinu konačno dobiju pristup revolucionarnoj tehnologiji preko zdravstvenog osiguranja.

Inicijativu Život s manje boli! podržali su svojim pokroviteljstvom: predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednici Sabora (aktualni i prošli), ministar financija i gradonačelnik Zagreba, piše na stranicama peticije.
Inače, vanjske studije pokazale su da ta tehnologija značajno unapređuje kvalitetu života dijabetečara i na dugi rok značajno smanjuje posljedice i komplikacije ove bolesti. A saniranje tih komplikacija daleko je skuplje od troška za novu tehnologiju za praćenje i mjerenje šećera u krvi.

Usvoji li ove prijedloge Hrvatska će se pridružiti većini zemalja Europske Unije u kojima su ovakvi sustavi za bezbolno, kontinuirano mjerenje glukoze pokriveni zdravstvenim osiguranjem. Ako želite dati podršku ovoj inicijativi, svoj potpis možete dati NA OVOM LINKU.