Zlatko Dalić poručio studentima: “Uspjeh se ne događa, uspjeh se stvara, dugotrajnim i predanim radom”

Foto: Press / Effectus veleučilište

Kakav je utjecaj motivacije na uspjeh, kolika je snaga uma, a kolika odanosti i zajedništva za studente Effectus veleučilišta otkrio je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić u sklopu održanog predavanja.

S moderatorom razgovora prof. dr. sc. Mladenom Vedrišem, pred stotinjak studenata i predavača studija “Financije i poslovno pravo” Effectus veleučilišta, izbornik Dalić se suglasio kako do cilja uvijek vode motivi.

Je li to želja za dobrim zdravljem, osjećajem zadovoljstva, uspješnosti, osjećajem probijanja osobnih barijera ili vjerom u težak rad i obitelj, ili pak novac, slava, uspjeh, nagrade ili pohvala drugih, ovisi samo o nama.

“Moji, osobni motivi za sve što u životu radim su dugoročni. Počivaju na vjeri, obitelj, predanom radu i obrazovanju. Duboko sam uvjeren da su mi ova uvjerenja kroz život donijela stabilnost i neovisnost”, istaknuo je Zlatko Dalić i dodao da se za svoj karijerni put pripremao desetljećima, obrazujući se i pomno planirajući karijeru.

Govoreći o vođenju tima izbornik Dalić je potvrdio da ljudi u osnovi svoje prirode vole biti vođeni. Vole znati da je pored njih kompetentna i pravedna osoba, osoba koja ih poštuje i uvažava. Lider se mora kontinuirano učiti i propitivati, mijenjati i razvijati te graditi svoj karakter.

Za izvrsnost u vođenju nije dovoljno samo stručno znanje nego i niz komponenti koje se odnose na sposobnost dobre međuljudske komunikacije, odnosa povjerenja, ali i pobjednički duh.

Zahvaljujući upravo ovim osobinama izbornik Dalić je potvrdio da danas, nakon samo pet godina primjene ovog modela vođenja tima Hrvatska ima “kult reprezentacije” koji počiva na skromnosti, poniznosti i odanosti svih onih koji nose hrvatski dres i drže desnu ruku na srcu dok na terenu, uoči utakmice, odjekuje hrvatska himna.

Uspjeh se ne događa, uspjeh se stvara, dugotrajnim i predanim radom, hrabrošću i odricanjem, poručio je studentima, dva puta prekidan pljeskom, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, gostujući na Effectus veleučilištu.

Kroz predavanje provuklo se i pitanje poraza gdje je izbornik Dalić istaknuo kako se teško nosi s porazima. Ipak, ističe Dalić, iz svakog poraza, koji je dio života, moramo izvući pouku, naučiti lekciju, jer sutra je novi dan i nova prilika za pokazati vlastite talente i sustavnim radom ostvariti uspjeh.

S obzirom na to da Hrvatska već pet godina živi nogometnu euforiju, studenticu Effectus veleučilišta zanimalo je kako izbornik Dalić bira suradnike, gdje je izbornik objasnio kako članove stožera bira po kriteriju kvalitete znanja, iskustva i autoriteta iz područja kojim se bave.

Dodao je kako su upravo to znanja i vještine koje on ne posjeduje. Zahvaljujući modelu sinergije svih njihovih kompetencija, hrvatska reprezentacija je ostvarila povijesne uspjehe, s ponosom je zaključio izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.