ZELENA AKCIJA PITA: Tko će preuzeti odgovornost za požar na Jakuševcu?

POŽAR NA JAKUŠEVCU: Zapalilo se reciklažno dvorište
Foto: Screenshot HTV

Zelena akcija traži da Grad Zagreb, ali i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, preuzmu odgovornost za jučerašnji požar na Jakuševcu i ugrožavanje zdravlja građana i građanki Zagreb te provedu detaljnu istragu uzroka požara.

“Žalimo zbog jučerašnjeg požara na Jakuševcu te smo izrazito zabrinuti za posljedice po zdravlje svih građana i građanki Zagreba, a posebno onih koji žive u neposrednoj blizini odlagališta otpada. Naime, mjerna stanica u Dugavama je u četiri sata ujutro izmjerila čak 292.85 µg/m3 lebdećih čestica u zraku, dok su uobičajene vrijednosti oko 20! Te su čestice vrlo štetne jer se mogu nakupljati na plućima i dišnim putevima”, stoji u priopćenju Zelene akcije.

Naglašavaju kako je nevjerojatno da nadležna tijela cijelo vrijeme tvrde da “nema zagađenja zraka”, dok sadašnji podaci govore nešto sasvim drugačije te ističu; “Time vlasti vrijeđaju intelekt građana i građanki Zagreba koji još uvijek na svojoj koži osjećaju posljedice požara te zabrinuto zovu Zelenu akciju jer nemaju povjerenje u nadležne institucije.”

Po mišljenju Zelene akcije, nisu poduzete sve potrebne mjere kako bi se ovakve situacije spriječile te je ovdje riječ o posljedici dugogodišnjeg nemara gradonačelnika Bandića i njegove štetne politike gospodarenja otpadom.

“Umjesto da se poduzimaju mjere sanacije i postupnog zatvaranja Jakuševca, jedino što Grad Zagreb radi jest da produžuje životni vijek ovog opasnog odlagališta otpada uz blagoslov Ministarstva”, stoji u priopćenju.

Praćenje kvalitete zraka u Novom Zagrebu je vrlo loše, a posebno u blizini odlagališta otpada Jakuševac, mišljenje je Zelene akcije, a kao argument se navodi da nema niti jedne mjerne stanice u Jakuševcu, premda je ovo odlagalište konstantan izvor zagađenja zraka i predstavlja opasnost od havarija poput sinoćnjeg požara.