U blizini Zagreba skriva se jedinstven dragulj hrvatske gastronomije: “Održivost je temelj naše filozofije”

Foto: TZZŽ

U Plešivici, srcu eno-gastronomske meke, kako se usudimo reći za Zagrebačku županiju, nalazi se jedinstven dragulj hrvatske gastronomije – Restoran Korak.

Ovaj skriveni biser, vođen strastvenom vizijom chefa Bernarda Koraka, ponosno nosi titulu jedinog restorana u kontinentalnoj Hrvatskoj s Michelinovom zvjezdicom i prestižnom Zelenom zvjezdicom za izvrsnost u održivosti.

Obiteljski vođen i smješten usred pitoresknog krajolika, Restoran Korak nije samo gastronomska destinacija, već i simbol predanosti ekološkoj odgovornosti u proizvodnji i rukovanju namirnicama. Od obitelji Korak doznajemo da se kreativnost u pripremi gastronomskih delicija inspirira lokalnim i sezonskim namirnicama uzgojenim posebnom pažnjom: “Održivost je temelj naše filozofije”, istaknuo je poznati hrvatski chef Bernard Korak.

Da je održivost zaista temelj njihove filozofije u poslovanju, potvrđuje i zelena Michelin zvjezdica, a Korakov restoran jedini je u Hrvatskoj s Michelinovom zvjezdicom i, posebnom, Zelenom zvjezdicom, koja potvrđuje posvećenost ekološkoj i održivoj gastronomiji.

U kontekstu rastućeg interesa za održivost u svim aspektima gospodarstva, a ponajviše u turizmu i gastronomiji, Restoran Korak predstavlja pravi gastronomski doživljaj i model za buduće generacije restorana.

“Ponosni smo što možemo promicati Plešivicu i Restoran Korak kao dragulje naše održive destinacije. Restoran Korak samo je još jedan primjer kako se kroz gastronomiju može očuvati kulturno naslijeđe i priroda naše regije, a pritom poštujući načela održivosti. Eno-gastronomska ponuda vrhunske kvalitete od izrazitog je značaja za našu destinaciju, s obzirom na sve veći broj inozemnih turista prikladne platežne moći”, izjavila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Zagrebačka županija krije još jedan gastronomski dragulj koji su prepoznali Michelinovi inspektori i dodijelili mu preporuku – i to, ni manje, ni više, četvrtu. Radi se o turopoljskom restoranu Mon Ami koji je ponajviše prepoznat po vrhunski pripremljenim mediteranskim delicijama, a s obzirom na kvalitetu, vjerujemo da i njih u skorijoj budućnosti očekuje oznaka u obliku zvjezdica.

Prema najnovijim podatcima, u Zagrebačkoj županiji je do sada ostvareno 20 posto više dolazaka i 17 posto više noćenja turista u odnosu na isto razdoblje 2023. godine.

Brojke su to koje ohrabruju sve istaknutiji kontinentalni turizam u Hrvatskoj, ali i svojevrsno potvrđuju kvalitetu turističke ponude u regiji.

Mnogo je primjera koji svojom jedinstvenom ponudom jela i vlastitim vinima pružaju gostima nezaboravan doživljaj autentičnih okusa. A takvi primjeri, vjetar su u leđa još jačim turističkim brojkama koje već sada – obećavaju.