Završnica MasterChefa: Zagrepčanin Tomislav Marković nije uspio ući u top 5, presudilo je hladno predjelo

Foto: Nova TV

Od sada pa do kraja svaki izazov u MasterChefu bit će eliminacijski, a u eliminacijama u 56. epizodi najlošije od pet kandidata kuhao je Tomislav Marković. Gorana Milaković koja je u prošlom izazovu zaradila direktni odlazak u polufinale nije kuhala.

Tomislavu je presudilo hladno predjelo člana žirija Stjepana Vukadina kojeg su kandidati morali replicirati, kako okusom, tako i vizualno

Foto: Nova TV

Radilo se o jelu Foie gras. ”Pripazite na to da teksture koje moraju biti stegnute, budu stegnute. Na raspolaganju imate šoker i to će vam olakšati”, savjetovao im je Stjepan prije nego su počeli kuhati te im poručio da vjeruje u njih.

Kandidati su time prvi put u showu koristili šoker koji im je pomogao da ubrzaju proces hlađenja. ”Znamo da je napravljen da bi brže smrzavao”, kaže Zvijezdana Posavec. Karmen Jurčić je umalo izgubila kontrolu nad plamenom prilikom flambiranja, ali na kraju je uspješno ugasila plamen na peći koji je zahvatio dio smjese koja je iscurila na štednjak. Željka Bleuš je pak bila oduševljena svakim segmentom jela. ”Jako sam impresionirana vašim jelom. Možda je to smjer u kojem bih ja trebala poći. Iz prve izgleda kao da je slatko, a zapravo je slano”, rekla je Željka Stjepanu.

Ivan Temšić je imao problema sa želatinom koja mu se zalijepila za dno posude i nije znao hoće li je moći izvaditi van. Potom se dosjetio da bi mogao potopiti zdjelu u toplu vodu i ipak mu je na kraju uspjelo uspješno izvaditi potrebnu želatinu.

”Na Stipinom tanjuru je bilo jako puno komponenti koje se nisu nalazile na jednom mjestu. Bilo je dosta zahtjevno istočkati ta dva gela koja smo imali”, rekla je Zvijezdana koja se najviše bojala rada sa šokerom jer ga nikada nije koristila. ”Nadam se da je moj tanjur bio najbolji okusom”, dodala je.

Melkior je sve kandidate nakon završetka kuhanja pohvalio za dobru organizaciju, ali i urednost. ”Žao mi je što netko ispada na mom jelu. Zadatak ste odradili na nivou”, kazao je Stjepan.

Ivanu je najviše problema zadala salata za koju nije bio siguran kako je zamotati. ”Točno je izbalansirano jelo između slatkoće i gorčine. Krema od jaja je dobra, lijepo je začinjena, točno tartufa koliko je trebalo biti”, komentirao je Stjepan Ivanovo jelo kada ga je probao, a Damir smatra da je udio masnoće u njegovoj replikaciji jela ipak prevelik.

Karmen koja je sve smjese stavljala u šoker, nije bila zadovoljna svojim gelom od borovnica ni vizurom. ”Teško mi je nešto kopirati”, rekla je. ”Kremi od jaja nedostaje soli, tartufa, slabo ih osjetim. Osjeti se samo jaje i vrhnje”, kazao je Stjepan kada je probao Karmenino jelo.

Tomislav je imao poteškoća sa želatinom. ”U kremi od žumanjaka tartuf se ni ne osjeti. Dobije se dojam da jedeš maslac”, komentirao je Stjepan. U želeu nije bio reduciran alkohol, primijetio je Melkior, a povrće na tanjuru je bilo previše kiselo.

Željka se okusima najviše približila okusima originalnog tanjura i odmah joj je Stjepan priopćio da ostaje među top pet kandidata. ”Pao mi je kamen sa srca. Nije mi bilo svejedno”, rekao je Ivan kada je čuo da i on ostaje u showu.

Kod Tomislavove salate od ukiseljenog povrća dominirala je kiselina. ”Kad smo jeli tu kremu osjećali smo kao da jedemo maslo”, rekao mu je Stjepan, pa mu priopćio: ”Nažalost ne ulaziš u top pet Tomislave”.

Iako Tomislav nije ostvario svoj cilj biti među pet najboljih natjecatelja, poručio je da je svejedno ponosan što je ušao u top šest. ”Osvijestio sam puno stvari o sebi, koliko mogu biti tolerantan, koliko sam prilagodljiv, koliko mogu učiti”, rekao je, a žiri mu je poručio da je bio ”dobar duh MasterChefa”.