Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije uručeno novih osam vozila

Osam novih medicinskih vozila – ukupne vrijednosti 2,74 milijuna kuna, uručeno je danas županijskome Zavodu za hitnu medicinu.

hitna_vozila

Novac za kupnju vozila, iz decentraliziranih sredstava za zdravstvo, osigurala je Zagrebačka županije, a po jedno je dobila svaka od osam ispostava Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Ravnatelju Gajniku je ključeve vozila predao župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, podsjetivši da se 1. studenoga navršila druga godišnjica samostalna djelovanja županijskoga Zavoda za hitnu medicinu, te da hitna služba, temeljem odluke Ministarstva zdravlja, koja definira broj T1 timova – liječnik, medicinska sestra/tehničar, vozač – za prostor Zagrebačke županije nije dobro rješena.

“S HZZO-om je ugovoreno 30 T1 timova i dva punkta dežurstva. Dodatnim sredstvima županije, gradova i općina, kojima se sufinancira rad hitne, trenutno imamo 42 tima, no struka kaže da bi ih trebalo biti minimalno 50. Stalno tražimo od Ministarstva da se broj T1 timova poveća, no zasad u tome nismo uspjeli. No, bez obzira na ukupnu gospodarsku situaciju od toga nećemo odustati! I dalje ćemo tražiti da dobijemo ono što su dobile i druge županije. Ne tražimo ništa povrh toga”, rekao je župan Kožić, te dodao da grad Čakovec, s oko 27.000 stanovnika, ima deset T1 timova, a Ivanić-Grad s okolnim općinama, također s oko 27.000 stanovnika, nema – ni jednoga, već samo ugovoreno dežurstvo.

Također, podsjetio je da prostorom Zagrebačke županije prolazi mreža autocesta, te da na tom prostoru nema ni jedne opće bolnice.

“Za učinkoviti rad hitne medicinske službe dva su osnovna preduvjeta – ljudi i vozila. Ljude, naše medicinsko osoblje konstantno educiramo, u Samoboru imamo i svoj Centar za edukaciju, a s obzirom na kilometražu koju godišnje odrade vozila, njihova obnova, zamjena novima, neophodna je”, rekao je Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, dodavši da je zadnja obnova voznoga parka bila u proljeće 2012. godine.

Nadu da će Ministarstvo zdravlja ipak udovoljiti potrebama stanovništva županije, iskazao je zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Ervin Kolarec, rekavši da će ovaj grad, po veličini šesti u Republici Hrvatskoj, i u proračunu za 2015. osigurati sredstva za financiranje dodatnog T1 tima hitne medicinske pomoći, za područje Gorice i okolnih općina.