Iz dviju baza uskoro kreću noćni letovi Helikopterske hitne medicinske službe

Helikopterska hitna medicinska služba
Foto: MZ / Vlada RH

Noćne operacije Helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) za baze Split i Rijeka kreću početkom srpnja, a ministar Beroš je tim povodom istaknuo kako je ovo još jedan značajan reformski iskorak za sigurnost i očuvanje života građana i posjetitelja Hrvatske, objavila je Vlada RH.

Podsjetio je na važnost uvođenja noćnih letova u jadranskom i priobalnom području, kazavši kako je u protekla tri mjeseca zabilježeno 208 uspješnih intervencija, stoga HHMS, kao strateški projekt Vlade, vrijedan oko 62,5 milijuna eura, opravdava svoju vrijednost.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević istaknula je kako je, od uvođenja HHMS-a, identificirano dodatnih 100 mjesta za slijetanje helikoptera na otocima i udaljenim područjima, što je u skladu s dobrim praksama drugih država članica Europske unije, s naglaskom na kvalitetu usluge, kao i na geografsku pokrivenost cijelog teritorija u okviru standarda zlatnog sata.

Istaknula je i kako su za prijevoz do bolnice, uz HHMS, na raspolaganju i brze brodice pomorske hitne medicinske službe, te osnažena kopnena hitna medicinska služba.

“HHMS nisu samo helikopteri, govorimo o stručnim timovima ljudi koji su prošli edukaciju za rad u svim mogućim scenarijima i na raznim terenima. Ovim putem zahvaljujem svim djelatnicima hitne medicinske službe što su odlučili posvetiti život spašavanju i zbrinjavanju životno ugroženih pacijenata. Upravo integracijom svih sastavnica hitne medicinske službe, u zraku, moru i na kopnu, u sklopu pokrenute reforme zdravstvenog sustava, Hrvatska se svrstala uz bok zemljama koje imaju najrazvijeniji sustav hitne medicinske službe u Europi“, poručio je ministar Beroš.