15.648 mališana pregedano u sklopu projekta “Ambliopija u 4-godišnje djece”

U Gradskoj upravi javnosti je predstavljen najveći svjetski projekt iz dječje oftamologije “Ambliopija u četverogodišnje djece grada Zagreba” što ga je financirao Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

oftamolog_dijete

Riječ je o pregledu vidne oštrine kojim se utvrđuje jesu li djeca u dobi između četiri i četiri i pol godine slabovidna te se u slučaju sumnje na slabovidnost upućuju na kompletan oftalmološki pregled.

“S ciljem ukazivanja na značajan problem i uspješno rješavanje ambliopije u gradu Zagrebu Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice Sveti duh od 2011. godine provodi projekt u 60 gradskih te 11 privatnih dječjih vrtića”, rekao je voditelj Projekta prof. dr. sc. Mladen Bušić, ravnatelj Kliničke bolnice Sveti Duh i predstojnik Klinike za očne bolesti.

Dodao je kako je u tri godine trajanja projekta pregledano 15.648 djece, a kod njih 3.452 liječnici su postavili indikaciju i pozvana su na pregled u Kliniku za očne bolesti KB Sveti Duh.

“Nažalost javilo se samo 1147 djece, a kod njih 910 potvrđena je ambliopija. Probir testiranjem vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdanija je i najjeftinija metoda za otkrivanje ambliopije, a čak 90 posto djece kojima se otkrije slabovidnost mogu se u potpunosti izliječiti”, naglasio je Bušić.

“Ambliopija je danas dokazano vodeći uzrok monokularne sljepoće u dobi od 20. do 70. godine života, a njezino liječenje može biti uspješno jedino započne li se prije 7. godine života djeteta”, rekla je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum, istaknuvši da je cilj Projekta da taj oftamološki pregled postane obavezan dio sistematskih pregleda, dostupan svoj djeci u Republici Hrvatskoj.

Prema riječima predstavnice Ministarstva zdravlja Višnje Grgurić Štimac to bi se uskoro trebalo i provesti.

“Ministarstvo zdravlja će donijeti mjeru kojom će sva djeca na sistematskom pregledu s tri godine biti upućena na obavezan pregled kod oftamologa. Podržat ćemo ovaj, kao i svaki projekt kojem je cilj rano otkrivanje bolesti. Ukoliko potraje dugo dok se mjere ne počnu provoditi, Grad Zagreb će i ovu godinu nastaviti provoditi projekt u gradskim i privatnim vrtićima”, dodala je pročelnica Šitum.