Zašto umjesto hotela “I” za potrebe karantene nije mobiliziran hostel Arena?

Zašto umjesto hotela "I" za potrebe karantene nije mobiliziran hostel Arena?
Foto: TZGZ

Zbog velikog interesa medija, Grad Zagreb je objavio priopćenje u kojem, kako se ističe, “iznosi potpunu informaciju o razlozima nemogućnosti mobilizacije hostela Arena”.

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

“U hostelu Arena u Zagrebu trenutno je smješteno preko 100 djece sportaša, mladih Kineza različitih uzrasta koji od listopada 2019. borave u Republici Hrvatskoj. Riječ je o projektu kojim se ta djeca, uz hrvatske trenere uključuju u sustav sporta Republike Hrvatske – treniraju u hrvatskim klubovima učeći od hrvatskih sportskih stručnjaka kako ostvariti vrhunske rezultate.

Ovaj projekt predstavlja novu viziju sportske budućnosti kao i priliku za međusobnu razmjenu učenika, učenje i suradnju, povezujući pri tome zemlje različitih krajeva svijeta. Održava se u suradnji Grada Zagreba, Hrvatskog olimpijskog odbora i Sveučilišta u Zagrebu – Kineziološkog fakulteta.

Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite od 19. ožujka 2020. obustavljena su sva sportska natjecanja i organizirani treninzi te su prestali s radom svi sportski, rekreacijski i fitness centri.

Predmetna mjera prekinula je sve aktivnosti mladih Kineza, koji se nisu mogli vratiti u Republiku Kinu te se trenutno nalaze u hostelu Arena. Zagrebački holding d.o.o. – Podružnica Vladimir Nazor u suradnji s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu obvezan je i odgovoran osigurati skrb, sigurnost i zdravlje te djece, jer im u ovom trenutku navedeni objekt predstavlja dom.

Objavom netočnih i neprovjerenih informacija stvara se dodatna uznemirenost ionako zabrinute djece, daleko od vlastitog doma i obitelji.

Prema navodima epidemiologa Službe za epidemiologiju, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Zagreb, za osiguranje organizirane karantene u objektu potrebno je udovoljiti osnovnim uvjetima: odvojena soba i kupaonica s adekvatnom ventilacijom za svakog korisnika.

Navedene uvjete objekt hostel Arena ne zadovoljava.

Nadalje, za rad karantene potrebni su i drugi uvjeti poput: osigurana dostava hrane i svih drugih potrepština; osigurano osoblje za praćenje zdravstvenog stanja kontakata, dnevno mjerenje temperature i praćenje respiratornih simptoma; osiguran transporta za osobe koje razviju simptome; osiguran telefon/internet za komunikaciju od strane zdravstvenog osoblja, kako bi svakodnevno javili zdravstveno stanje, za komunikaciju s obitelji, kao i za pristup informacijama; osigurano odlaganje otpada; prostor za nečisto rublje kao i prostor za pranje nečistog rublja; osigurano parkiralište te osigurana kontrola pristupa i ulaza.

Uz poduzimanje svih potrebnih epidemioloških mjera i dodatnih građevinskih zahtjeva za privođenje karantene svrsi bilo bi financijski zahtjevno, a ne bi bilo u interesu djece koja prostor već koriste.”