Započela suradnja Microsofta i Poduzetničkog inkubatora Sisak – PISAK

pisak

Microsoft Hrvatska i Poduzetnički inkubator Sisak – PISAK organizirali su radionicu pod nazivom “Najmoderniji online softveri za veću produktivnost” za učenike srednjih škola i fakulteta.

Cilj radionice, na kojoj je sudjelovalo gotovo 60 mladih iz Tehničke škole Sisak, Gimnazije Sisak i Metalurškog fakulteta u Sisku, bio je upoznati mlade sa softverima koji su im besplatno dostupni kao i pokazati njihovu primjenu za svakodnevne zadatke s kojima se susreću tijekom obrazovanja i koji će im koristiti kasnije u poslovanju.

“Dolaskom Microsoftovih stručnjaka i tehnologije u PISAK, otvaraju se nove mogućnosti i prilike razvoja specifičnih znanja i vještina u Sisku i vjerujemo da je to tek početak uspješne suradnje kroz koju će se razviti Microsoft inovacijski centar u PISAK-u. Mladi ljudi, studenti i učenici će moći u Sisku učiti od najboljih IT stručnjaka, raditi sa najnovijim alatima i razviti nova konkurentna IT znanja i vještine. Mladi mogu stvarati iz Siska, prepoznati i razviti svoju kreativnost, logiku i analitiku, kasnije zaposliti sebe i druge, a tržište im iz Siska i PISAK-a može biti cijeli svijet. Možda je to mali iskorak za Microsoft. ali veliki za PISAK i za Sisak!”, rekla je Krunoslava Kosina – Milutinović, voditeljica projekta PISAK.

“Microsoft je izrazito posvećen mladim ljudima i poduzetničkim inicijativama. Na mladima svijet ostaje i kompanija veliki fokus stavlja na stvaranje uvjeta koji će mladima omogućiti da rasplamsaju svoju kreativnost. Danas, kao vjerojatno nikada do sad, granica više nema. Tehnologija nam omogućava da realiziramo i najnevjerojatnije ideje, a ujedno je put od ideje do realizacije sve kraci. Stoga pozdravljamo ovakve inicijative i rado surađujemo sa organizacijama i tvrtkama koje potiču poduzetništvo i mladima približavaju tehnologiju. Podsjetila bih i da je preko 600 start-up kompanija izniklo iz naša dva inovacijska centra u Splitu i Osijeku, te se iskreno nadam da ćemo uskoro biti svjedoci i novih briljantnih inovacija iz Siska”, rekla je Lejla Zukić-Krivdić, direktorica prodaje u Microsoftu Hrvatska i BiH.

S obzirom da je Microsoft svim učenicima i studentima, nastavnicima i profesorima u Hrvatskoj omogućio besplatnu dostupnost Office 365, tj. Office u oblaku na računalu u školi ili kod kuće, tabletu ili pametnom telefonu, glavna tema današnje radionice su bile funkcionalnosti i alati tog programskog rješenja. Tijekom radionice pokazano je kako je koristeći Office Online sve Word, Excel i PowerPoint dokumente moguće izraditi i urediti putem svih web preglednika, na svim operacijskim sustavima.

Posebno je naglašena vrijednost aplikacije One Note – digitalne bilježnice koja je dostupna svima te je njena upotreba i funkcionalnost nezamjenjiva. Office 365 osim što je dostupan osnovnim i srednjim školama, dostupan je i visokoškolskom obrazovanju te ga mogu koristiti svi koji posjeduju AAI@EduHr elektronički identitet uz uvjet da se njihova matična ustanova registrirala za korištenje usluge.

Na radionici o izradi online CV-a sudionici su mogli saznati što treba sadržavati online životopis i na koji način ga napisati. Kreirani životopisi su naposljetku postavljeni u oblak korištenjem Microsoft Azurea gdje je uvijek dostupan na samo nekoliko klikova mišem. (M. Petković)

Foto: Press