Zagrebački gimnazijalci u međunarodnoj suradnji s prestižnom danskom gimnazijom

Foto: Press

Učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti iz Zagreba upravo su bili domaćini učeničke razmjene s prestižnom gimnazijom Rysensteen iz centra Kopenhagena u sklopu projekta Global Citizenship Programme.

U posjetu od 18. do 23. rujna im je bio 31 danski gimnazijalac koji je sudjelovao u predmetnoj i projektnoj nastavi te tjedan dana živio s obitelji domaćina.

Profesorica Benedikte Fogh Rostbøll, ravnateljica Maja Breitenfeld i profesor Mikkel Egede Pedersen | Foto: Press

“Cilj našeg projekta ‘Global Citizenship Programme’ je partnerima predstaviti Hrvatsku kroz ključne događaje iz domaće povijesti, naše kulturno naslijeđe i osnutak hrvatske države te ponuditi im iskustvo nastave u Prvoj privatnoj gimnaziji. Posebno nam je drago što su danski kolege upravo nas odabrali za provedbu svog projekta, među ostalim i zbog Harvard i Yale Model United Nations međunarodnih programa, a ono što je počelo kao privremena razmjena preraslo je u dugotrajnu međunarodnu suradnju”, otkrila nam je ravnateljica Prve privatne gimnazije Maja Breitenfeld.

Danski su učenici na zajedničkim satima s domaćinima upoznali hrvatsku povijest, debatirali o pitanju identiteta, nastanku Hrvatske države, samoostvarenju današnjih mladih u Danskoj i Hrvatskoj, okušali se u primijenjenoj biokemiji, razvijali kritičko mišljenje na satima engleskog jezika, upoznali geografske znamenitost naše zemlje, planinarili na Sljeme i obišli mnoge zagrebačke muzeje. Profesori i učenici Prve privatne gimnazije iznenadili su ih nastavom latinskog jezika, s kojim nisu bili upoznati, a posebno za njih organizirana su tri događanja izvan škole.

“Volimo isticati kako je Ivana Brlić Mažuranić naš Hans Christian Andersen, stoga je i jedan važan dio naše razmjene bio predstavljanje njenog lika i djela. Tim smo povodom organizirali predavanje u Knjižnici Bogdan Ogrizović u kojem je gostovala stručnjakinja za tematiku naše slave spisateljice, izv. prof. dr. sc. Dubravka Zima s Odsjeka za kroatologiju Hrvatskih studija. Učenici su se čak i sami okušali u pisanju bajki u sklopu radionice Knjižnice nakon predavanja, što je svakako bilo jedno zanimljivo iskustvo”, izjavila je ravnateljica Breitenfeld.

Za danske su učenike organizirani predavanje i seminar na Medicinskom fakultetu, gdje ih je ljubazno dočekao i pozdravio prodekan za studij na engleskom jeziku, prof. dr. sc. Davor Ježek, a predavanje iz područja fiziologije čovjeka i imunologije održao dugogodišnji suradnik i prijatelj Prve privatne gimnazije, prof. dr. sc. Mirza Žižak, izv. prof. Odsjeka za fiziologiju i imunologiju.

Foto: Press

“Učenicima gimnazije Rysensteen jako se dojmio posjet showroomu Rimac Automobila, tvrtke koja je proizvela najbrže ubrzavajući električni automobil na svijetu i koja dalje nastavlja probijati granice inovacija, a kao posebno iznenađenje Dancima smo organizirali posjet Hrvatskom narodnom kazalištu. Naime, Tena, naša učenica 2. razreda imala je jednu od glavnih uloga u operi Brundibar pa je to bila idealna prilika gostima predstaviti naše talente”, izjavila je ravnateljica Maja Breitenfeld.

“U svoje slobodno vrijeme danski su učenici i profesori gledali nogometnu utakmicu Dinamo – Astana, a posljednju večer u Zagrebu organizirali smo zajedničku večeru. Roditelji naših učenika danskim su gostima pripremili najpoznatije hrvatske autohtone recepte. Bilo je tu svega: dalmatinske i slavonske plate, sarme, soparnika, ričeta, brodeta od grdobine, bakalara na bijelo, oslića, salate s hobotnicom, rafoiola, makovnjače, orehnjača, palačinki, štrukla i kuglofa… Dancima ćemo uzvratiti posjet u travnju iduće godine. Vjerujemo da je to neprocjenjivo iskustvo za naše učenike drugih, trećih i četvrtih razreda. Veselimo se novim izazovima”, zaključili su iz Prve privatne gimnazije.