ZAGREBAČKA ŽUPANIJA: Zavod za hitnu medicinu dobio 5 novih vozila

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA: Zavod za hitnu medicinu dobio 5 novih vozila
FOTO: Zagrebačka županija

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije dobio je 5 novih vozila za sanitetski prijevoz ukupne vrijednosti 1,3 milijuna kuna. Ključeve novih vozila ravnatelju Zavoda Davorinu Gajniku uručio je u Svetom Ivanu Zelini župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Prema riječima ravnatelja Gajnika po jedno vozilo dobit će ispostave Zavoda u Jastrebarskom, Svetom Ivanu Zelini i Dugom Selu, dok će dva vozila dobiti ispostava u Samoboru. Inače, riječ je o vozilima čija je nabava bila ugovorena u 2018. godini zajedno s 4 vozila hitne medicine koja su isporučena u srpnju 2018. godine.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA: Zavod za hitnu medicinu dobio 5 novih vozila
FOTO: Zagrebačka županija

Vozila Zavoda za hitnu medicinu godišnje prijeđu oko 5,5 milijuna kilometara zbog posebnog geografskog položaja Zagrebačke županije, ali i činjenice da se svi pacijenti koji trebaju bolničku skrb voze u Zagreb jer Županija nema bolnicu na svom području.

“Svako novo vozilo znači da jedno staro ide van iz našeg pogona. Upravo jedno takvo s 630.000 kilometara imamo ovdje u Zelini”, istaknuo je Gajnik dodavši kako će se novim vozilima kvalitetnije i lakše obavljati posao, u ovom slučaju prijevoz pacijenata u ili iz bolnica, kako i prijevoz pacijenata na dijalizu.

Župan Kožić je istaknuo kako je od 2014. godine do danas za potrebe Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije kupljeno 47 vozila ukupne vrijednosti 14,6 milijuna kuna. „Nastavak ulaganja u nova vozila slijedi i u 2019. godini gdje smo u proračunu osigurali 2,5 milijuna kuna za nabavu 7 vozila – 4 za sanitetski prijevoz i 3 za hitnu medicinsku pomoć“, rekao je Kožić.

Govoreći o hitnoj medicinskoj pomoći, župan Kožić osvrnuo se i na nastavak sufinanciranja T1˟ timova u Ivanić-Gradu i Svetom Ivanu Zelini, ali i Zaprešiću i Samoboru.

“S obzirom da još nema naznaka o izmjeni Mreže hitne medicine, Zagrebačka županija osigurala je 2,5 milijuna kuna za dodatne T1 timove u četiri ispostave”, istaknuo je Kožić dodavši kako je postojeća Mreža neodrživa, kriteriji po kojima se dodjeljuju T1 timovi nejasni, a time su stanovnici Zagrebačke županije u lošijem položaju od ostalih županija.