Zagrebačka voda uskoro će se piti iz čaša s potpisom hrvatskih dizajnera

Zagrebačka voda uskoro će se piti iz čaša s potpisom hrvatskih dizajnera
Foto: Zagreb.hr

U Orisu – Kući arhitekture otvorena je izložba DA, voDA! na kojoj se mogu razgledati radovi pristigli na natječaj za dizajnersko rješenje predmeta koji se koriste pri konzumaciji zagrebačke vode.

Taj su natječaj u povodu 140. obljetnice Zagrebačkog vodovoda raspisali Grad Zagreb, Zagrebački holding te Vodoopskrba i odvodnja. Time je u Hrvatskoj napravljen iskorak u dizajnu te njegovanju i vrednovanju vode kao ključnog prirodnog resursa.

“Grad Zagreb zaslužuje održivu budućnost, a ona se izgrađuje kako velikim, tako i malim projekatima. Dizajn predmeta za konzumaciju zagrebačke vode spada među takve naizgled male projekte, ali koje trebamo doživjeti izvan njihovih stvarnih gabarita jer su simbol mnogo većih vrijednosti”, kazala je Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Dodala je kako Zagreb spada među europske metropole koje se mogu pohvaliti pitkom vodom iz slavine, no da tu blagodat treba očuvati.

“Predmeti će se koristiti u javnim ustanovama Grada Zagreba među kojima su vrtići, škole, domovi za starije te domovi zdravlja, te kao protokolarni darovi. Zagrebačke vrijednosti i hrvatski dizajn tako se u jedinstvenoj sinergiji predstavljaju na nacionalnoj i međunarodnoj sceni”, kazala je Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada te predsjednica Ocjenjivačkog suda natječaja, uručujući priznanja autorima nagrađenih radova.

Ocjenjivački sud natječaja za dizajnersko rješenje predmeta koji se koriste pri konzumaciji zagrebačke vode, odlučio je ne dodijeliti prvu nagradu, no dodijeljene su po dvije jednakovrijedne druge i treće nagrade. Drugo mjesto dijele rad Tokpotok čije su autorice Bruna Gloković i Tanja Virag uz mentorstvo Andree Hercog, i rad Manda autorica Ive Ćurković Spajić i Karle Glavaš. Treće je mjesto pripalo radu Zgoda čiji je autor Market Kolektiv, te radu Pitka autora Filipa Havraneka i Kristine Lugonje.

Natječajem se od kandidata tražilo da oblikuju prepoznatljiv sustav predmeta, od čaše, bokala, boce, termoboce, kalupa za led, inovativnoga uporabnog predmeta za ispijanje vode do prateće ambalaže tako da budu identitetski i simbolički povezani s pitkom vodom iz zagrebačkog vodocrpilišta kao jedinstvenim prirodnim resursom.

Izložba radova pristiglih na natječaj u Orisu može se razgledati do 26. siječnja 2019.

U izradu predmeta krenut će se idućih mjeseci.