Zagrebačka policija uhitila ‘Fantoma s Trešnjevke’, uhodio je 25-godišnju djevojku i počinio još niz kaznenih djela

Foto: ZG express

Završena je intenzivna ciljana potraga za muškarcem koji je, uz nametljivo ponašanje i neovlašteno snimanje, počinio niz drugih kaznenih djela.

Policijski službenici Odjela za potrage su unazad šest dana intenzivno tragali za 41-godišnjakom za kojeg su sumnjali da je počinio kaznena djela “neovlašteno slikovno snimanje”, “teška krađa”, “krađa” i “nametljivo ponašanje”.

Naime, sumnjalo se da se upravo on u više navrata popeo na balkon stana djevojke starosti 25 godina na području Črnomerca te ju snimao mobitelom, a nakon čega bi se biciklom udaljio s mjesta događaja. Oštećena djevojka ga je osobno i vidjela u dva navrata, dok su joj susjedi potvrdili da je osumnjičeni to učinio i više puta.

Tijekom kriminalističkog istraživanja i operativnim radom policijski službenici su došli do saznanja da bi mogući počinitelj mogao biti 41-godišnjak te su zbog njegovog uhićenja planirali poduzeti mjere traganja kojima se pristupilo krajnje oprezno budući da policijski službenici, iz ranijih postupanja prema njemu, raspolažu saznanjima da se radi o osobi koja će moguće pružati aktivan otpor uhićenju, a moguće i pribjeći nasilju.

Ciljane aktivnosti policije su tijekom ponedjeljka, 19. prosinca na području centra Zagreba, bile usmjerene prema pronalasku traženog muškarca i njegovog bicikla te su policijski službenici oko 17 sati u haustoru u Frankopanskoj ulici uočili sumnjivi bicikl, a zbog čega su krenuli pregledavati cijelo dvorište navedene adrese.

Za vrijeme dok su policijski službenici pretraživali mračno dvorište, mimoišli su se s muškarcem prema kojem nisu postupali (videći da se ne radi o muškarcu kojeg potražuju), da bi potom iz prostora na istočnoj strani dvorišta izašao drugi muškarac koji je odmah, vidjevši policijske službenike, ustuknuo i zatvorio vrata odajući tako dojam bijega.

Uslijed mraka i navedene reakcije muškarca, policijski su službenici posumnjali da se radi o traženom muškarcu te su zbog provjere i utvrđivanja njegovog identiteta pokucali na navedena vrata. Kad je muškarac na traženje policijskih službenika otvorio, policijski su službenici odmah utvrdili da se ne radi o potraživanom muškarcu čiji identitet znaju te su se predstavili službenim značkama i iskaznicama.

Tom prilikom, u razgovoru s policijskim službenicima, navedeni muškarac nije želio policiji dati obavijesti odnosno odgovarati na pitanja o uočenom sumnjivom biciklu.

Postupanje policijskih službenika koji su ciljano tragali za osumnjičenim muškarcem tu je završilo da bi pri izlasku iz dvorišta zatekli redovnu policijsku patrolu koja je na isto mjesto događaja stigla zbog dojave da se u navedenom dvorištu nalaze nepoznate osobe, a ustvari se radilo o policijskim službenicima koji su provodili aktivnosti ciljane potrage.

Budući da potraživani muškarac tom prilikom nije uhićen, nastavljane su aktivnosti te je on uhićen u utorak, 20. prosinca u jutarnjim satima na raskršću Ilice i Frankopanske, a koju lokaciju je policija opservirala. Uhićen je uz uporabu sredstava prisile te doveden u službene prostorije na kriminalističko istraživanje.

Opsežno provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je osumnjičeni 41-godišnjak počinio kazneno djelo “skidanje i povreda službenog pečata i znaka” tako što je od sredine veljače 2022. godine, točno neutvrđenog dana, prikladnim alatom nasilno otvorio ulazna vrata stana koji se nalazi u krugu Zapadnog kolodvora Zagreb, u Zagrebu, na kojima se nalazio službeni pečat II. policijske postaje Zagreb koji je tamo postavljen nakon smrti vlasnice stana.

Nakon što su policijski službenici ponovno postavili službeni pečat koji je osumnjičeni ranije uklonio, sumnja se da je ponovno uklonio pečat, nasilno ušao u stan te dalje boravio njemu. Stan je zaključavao lokotom koji je sam postavio.

Nadalje, utvrđena je sumnja da je počinio kazneno djelo “teška krađa” tako što je početkom prosinca 2022. godine u popodnevnim satima, s ciljem protupravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari, došao na adresu stanovanja oštećene u Zagrebu u Ilici, gdje je potiskivanjem nasilno otvorio prozor koji je bio otvoren na otklop, ušao u stan te otuđio mobitel i pobjegao.

Također, postoji sumnja da je osumnjičeni počinio kazneno djelo “nametljivo ponašanje” tako što je kroz duži vremenski period, a najmanje od sredine studenog ove godine, ostvarivao neželjeni kontakt s oštećenom te u više navrata dolazio na njenu adresu stanovanja na području Črnomerca.

Tako je i početkom prosinca u popodnevnim satima došao na njenu adresu, s prednje strane zgrade dovukao kantu za smeće, postavio ju ispod balkona stana oštećene, popeo se na kantu i svijetlio prema stanu oštećene koji se nalazi u prizemlju zgrade. U to vrijeme oštećena se nalazila u stanu, a osumnjičeni je u više navrata dolazio u dvorište zgrade i kroz prozor gledao u stan.

Na isti način je i sredinom srpnja ove godine oko 23 sata došao u dvorište i gledao kroz prozor u unutrašnjost stana oštećene gdje se ona nalazila i na taj način ju je zastrašio i uznemirio.

Tijekom jučerašnjeg dana policijski službenici su temeljem naloga suda obavili pretragu stana kojim se koristio osumnjičeni na području Črnomerca. U pretrazi je pronađen mobitel za koji se sumnja da je otuđio u provali na području Centra.

Po završenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, dok će posebno izvješće biti dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu.