Zagrebačka policija najavila akciju pojačanog nadzora električnih romobila

Foto: Pixabay

Zagrebačka uprava za sutra (utorak, 13. rujna) je najavila “pojačano postupanje policije”, odnosno pojačani nadzor prometa “osobnih prijevoznih sredstav”. Akcija pod nazivom “Nadzor kretanja osobnih prijevoznih sredstava” odvijat će se od 13 do 21 sat.

“Kako je poznato, 30. srpnja 2022. godine stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim su uvedene novine u zakonsku regulativu na području sigurnosti cestovnog prometa. Jedna od novina je i uvođenje nove kategorije vozila – osobno prijevozno sredstvo te su prilagođene odredbe Zakona koje se odnose na njihovo sigurno sudjelovanje u prometu. Propisanim obvezama i sankcijama oblikovan je zakonski okvir za vozače ove kategorije vozila kojeg se moraju pridržavati kao sudionici u prometu”, podsjeća PU zagrebačka.

Prema definiciji “osobno prijevozno sredstvo” je vozilo koje nije razvrstano niti u jednu kategoriju vozila sukladno posebnim propisima, bez sjedećeg mjesta, čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm³ ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koja na ravnoj cesti ne mogu razviti brzinu veću od 25 km/h, odnosno čija najveća konstrukcijska brzina ne prelazi 25 km/h (vozilo koje se može samo uravnotežiti, monocikl s motornim ili električnim pogonom, romobil s motornim ili električnim pogonom i sl.)

Zbog definiranja nove kategorije vozila u Zakonu je propisan kako način tako i korištenje prometni površina po kojima se mogu kretati te uvjeti koje moraju ispunjavati navedena vozila i vozači kada sudjeluju u prometu.

“Slijedom navedenoga u utorak, 13. rujna 2022. godine od 13 do 21 sat, na području Policijske uprave zagrebačke provest će se akcija ‘Nadzor kretanja osobnih prijevoznih sredstava’ u kojoj će se pojačano nadzirati prekršaji: promet osobnih prijevoznih sredstava, korištenje zaštitne kacige, prijevoz osoba vozilima i slušalice u vožnji”, stoji u objavi PU zagrebačke.