ZAGREBAČKA OZNAKA KVALITETE: Kad vidite “Plavi ceker” možete biti sigurni da kupujete domaće i dobro

PREDSTAVLJEN "PLAVI CEKER": Zagrebačka oznaka kvalitete prehrambenih proizvoda
Foto: Zagreb.hr

Pod motom “Od hrvatskog polja do zagrebačkog stola”, u Hrvatskoj kući – Materina priča predstavljen je projekt Grada Zagreba “Plavi ceker”.

Riječ je o oznaci visoke kvalitete kojom se označuju tradicijski poljoprivredni i prehrambeni proizvodi s područja Hrvatske. Projekt su, uz zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predstavili i pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk te predsjednica Hrvatske kuće Mina Petra Petričec.

PREDSTAVLJEN "PLAVI CEKER": Zagrebačka oznaka kvalitete prehrambenih proizvoda
Foto: Zagreb.hr

Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako je današnje događanje promocija rada hrvatskog čovjeka. “Kad čovjek vrijedno radi, onda mu treba dati ‘poguranac’. U prvom polugodište iduće godine naći ćemo prostor od 70-ak kvadrata, ako ne na Jelačić placu, onda tik do njega, kako bi Zagrepčanke i Zagrepčani te brojni turisti mogli kupiti sve ono što stane u ‘Plavi ceker'”, rekao je Bandić.

Pročelnik Tuk objasnio je da je dosad malim proizvođačima bio problem organizirati zajednički nastup na tržištu, a uz svakodnevne poslove proizvodnje, nisu imali ni vremena ni novca za marketing i promociju.

S druge strane, zagrebački potrošači su zbunjeni velikim izborom, različitim oznakama i brendovima te nepovjerljivi. Te probleme rješava “Plavi ceker”, jer ova oznaka garantira da je proizvod kontrolirane kvalitete i podrijetla.

Grad Zagreb ovim projektom želi pomoći malim i srednjim proizvođačima iz cijele Hrvatske u plasmanu njihovih visokokvalitetnih proizvoda na zagrebačke stolove. Trenutno je u “Plavom cekeru” 11 kategorija proizvoda (suhomesnati proizvodi, ulje, med, vino, sir…), a očekuje se brzo povećanje broja kategorija.

Pročelnik je naglasio kako se Oznaka dodjeljuje na temelju javnog poziva koji objavljuje Grad Zagreb na web stranici (www.zagreb.hr). Grad i korisnici će sklapati ugovor o licenci na razdoblje od 3 godine, a kontrolu korištenja Oznake provodit će Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo.

Čak 26 proizvođača je već u postupku dodjele oznake “Plavi ceker”, trenutni poziv je otvoren do 31. prosinca 2019., a novi pozivi bit će objavljivani i naredne godine.