Grad Zagreb i ove godine daje potpore za očuvanje tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrta

Tradicijski proizvodi - bučino ulje
Foto: Zagreb.hr

U cilju očuvanja obrtništva i obrtničkih djelatnosti Grad Zagreb je objavio Natječaj za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti.

Kroz ovu mjeru je od 2004. pa do sada dodijeljeno više od 8.500 potpora u iznosu od 120,1 milijuna kuna čime je velikom broju obrtničkih radionica omogućen opstanak i zadržavanje zaposlenih.

Time se također omogućuje i prijenos obrtničkih znanja i vještina na nove generacije. Prema zadnje raspoloživim podacima u listopadu 2020. u obrtu i slobodnim profesijama bilo je 30.083 zaposlenih.

“Zagreba ne bi bilo bez zagrebačkih obrtnika, deficitarnih i tradicijskih zanata, a zagrebačkih obrtnika ne bi bilo bez Zagreba i zato upravo ovaj Natječaj ima posebnu težinu. Da trend povećanja obrta nastavimo i dalje”, rekao je gradonačelnik Milan Bandić predstavljajući ovogodišnji natječaj.

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić i predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar rekli su kako zagrebački obrtnici mogu biti sretni jer je u ovim teškim vremenima nastavljena tradicija subvencije tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih djelatnosti.

“Svjesni smo da je to u ovome trenutku jedna direktna potpora gospodarstvu i obrtništvu i hvala gradonačelniku Bandiću što je ustrajao da ova potpora dođe i u ovom trenutku kao još jedan vjetar u leđa”, rekao je Šabić.

Gradska pročelnica za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić objasnila je kako ovim natječajem obrtnici mogu dobiti od 10.000,00 do 30.000,00 kuna za nabavu opreme, uređenje prostora, edukaciju te promociju. Za tu je svrhu u Proračunu Grada Zagreba za 2021. osigurano gotovo 17 milijuna kuna.

Grad Zagreb je i u ovim izazovnim vremenima s obzirom na situaciju uzrokovanu koronavirusom COVID-19 ali i posljedicama potresa koji je pogodio Zagreb, stao uz svoje obrtnike i poduzetnike te poduzeo niz mjera i aktivnosti kako bi im se pomoglo da lakše prevladaju nastalu situaciju.

U tom kontekstu Gradska skupština Grada Zagreba je u ožujku 2020. donijela Odluku o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom COVID-19 na gospodarstvo Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 6/20), a u svibnju iste godine njenu izmjenu i dopunu (Službeni glasnik Grada Zagreba 11/20).

Mjerama je bilo omogućeno, između ostaloga, oslobađanje poduzetnika plaćanja zakupnine u gradskim prostorima i za građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, umanjenje ili oslobađanje od plaćanja komunalne naknade, oslobađanje plaćanja zakupnine odnosno naknade za korištenje javne površine.

Novom Odlukom o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica na poslovanje ugostitelja i obrtnika na području Grada Zagreba uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 (Službeni glasnik Grada Zagreba 27/20 i 34/20) koju je Gradska skupština Grada Zagreba donijela u listopadu prošle godine rasterećeni su ugostitelji i obrtnici od plaćanja zakupnine za poslovne prostore i građevinska zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba.

Također se ugostiteljima i obrtnicima umanjio iznos komunalne naknade za 30%, te se oslobađaju od plaćanja naknada javnih površina za postavljanje otvorene terase.

Ove mjere primjenjivat će se sve do ukidanja Odluke o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovana virusom SARS-CoV-2 koju je donijelo Ministarstvo zdravstva u ožujku 2020.

Također obrtnici i poduzetnici kao i svi drugi koji bi tek htjeli postati mogu besplatno koristiti usluge Poduzetničkog centra – Plavog ureda u Vodnikovoj 12 gdje im se na jednom mjestu omogućuje edukacija te dobivanje svih potrebnih savjeta i informacija vezanih uz poslovanje.

Za sve poticajne mjere i aktivnosti od 2000. do sada uloženo je više od 550 mil. kuna od kojih je značajan iznos bio usmjeren upravo u obrtništvo – zaštitni znak grada Zagreba.

Svi napori na tom području rezultirali su većim brojem poduzetnika i obrtnika u Gradu Zagrebu, kao i boljim financijskim rezultatima. Unatoč nepovoljnoj gospodarskoj situaciji Zagreb i nadalje bilježi rast broja obrta o čemu govori podatak da je krajem 2020. u Zagrebu poslovalo 17.762 obrta, odnosno 823 obrta ili 4,9 % više u odnosu na kraj 2019.