Zagrebačka nadbiskupija otvorila stranicu na Facebooku

zg-nadbiskupija-FacebookTiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je predstavljena nova, preoblikovana mrežna stranica, te službena Facebook stranica Zagrebačke nadbiskupije.

Moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Nedjeljko Pintarić tom je prigodom izjavio da je dosadašnja mrežna stranica Zagrebačke nadbiskupije doprinijela komunikaciji i predstavljanju različitih aktivnosti Crkve zagrebačke te je istaknuo kako je pohvalno da se otvara obnovljena stranica, novog grafičkog izgleda i obogaćena novim funkcionalnostima.

Podsjetio je na riječi sv. Franje Saleškoga, zaštitnika novinara, koji je kazao da se u nijednoj stvari “ne smijemo zaustaviti na dobrom, ako možemo postići bolje”. Istaknuvši nadalje važnost informacije i formacije u životu Crkve, čijoj realizaciji “mreža svih mreža” itekako doprinosi, mons. Pintarić se osvrnuo na važnost interneta u životu današnjeg čovjeka.

“Donedavna je internet bio povezan sa slikom nečega tehničkog, nečega što zahtijeva određena znanja da bi se ga moglo koristiti, a danas internet koriste i mladi i stari, ne samo neki nego mnogi, za skupljanje informacija kao za i razonodu. Internet, shvaćen kao nešto što nosimo pod rukom, utječe na sposobnost življenja i razmišljanja te od njegova utjecaja, na neki način, ovisi i percepcija nas samih, drugih i svijeta oko nas, onoga što poznajemo i znamo i onoga što još ne poznajemo”, rekao je mons. Pintarić.

Kazavši da internet kao svakodnevna sastavnica života ujedno postaje prostor iskustva te novi, esencijalni kontekst, a ne samo neko specifično mjesto u koje ponekad čovjek ulazi kada je “online”, i iz njega izlazi, kada je “offline”, mons. Pintarić je podsjetio da internet nije običan instrument komuniciranja koji se može ili ne mora rabiti, nego je kulturalni ambijent koji određuje stil razmišljanja i djelovanja, doprinoseći također definiranju odnosa među sudionicima komunikacije.

“Internet nije novo sredstvo evangelizacije, nego prije svega novi kontekst u kojem je vjera pozvana izraziti se ne samo zbog nazočnosti na mreži, nego prije svega zbog trajnoga slijeda zauzetosti kršćanstva za puninu života ljudi svakoga doba”, kazao je mons. Pintarić, istaknuvši da “mreža svih mreža” ne postavlja izazov Crkvi samo u tehničkom smislu kako ju dobro upotrijebiti, nego kako istinski živjeti Evanđelje u vremenu globalnoga umreženja mreže.

Internet je stvarnost koja upućuje na cilj da Crkva bude što transparentnija i povezanija s obzirom na “realan” život, a ne samo na “virtualni” život u “mreži svih mreža”, rekao je mons. Pintarić nadodavši da je glavni izazov kako biti povezan, “konektiran”, na prirodan, etički i duhovni ambijent života, čemu će ispravno svjedočanstvo dati životnost crkvenih zajednica, koje svoje svjedočanstvo vjere, putem mreže mogu posredovati drugima.

Mons. Pintarić je zahvalio svima koji su pod vodstvom vlč. Ivice Budinšćaka i suradnika Tiskovnog ureda, darovali svoje znanje i vrijeme te ga zajedno s entuzijazmom ugradili u preoblikovanu mrežnu stranicu Zagrebačke nadbiskupije, koja će s novim mogućnostima i oblicima komuniciranja doprinijeti dubljem iskustvu zajedništva zagrebačke i sveopće Crkve.

Preoblikovanu mrežnu stranicu predstavio je voditelj Tiskovnog ureda i glasnogovornik Zagrebačke nadbiskupije Zvonko Franc, koji je ukratko pojasnio svrhu, sadržaj i funkcionalnost stranice.
“Prvi i najvažniji razlog stvaranja službene stranice Zagrebačke nadbiskupije na Facebooku jesu stajališta crkvenog Učiteljstva o tom novom digitalnom svijetu, koji može biti izuzetno dobra platforma za promicanje evanđeoske poruke”, rekao je na početku predstavljanja Facebook stranice Davor Trbušić, stručni suradnik Tiskovnog ureda.

Govoreći o ciljevima Zagrebačke nadbiskupije na Facebooku, zaključio je kako su oni višestruki, a sastoje se od poticanja interakcije sa svim dionicima; dvosmjerne komunikacije i razvijanja dijaloga; otvaranja javnosti modernim načinom komuniciranja, te stvaranja pozitivne slike cjelokupne Crkve u javnosti.