Zagreb na top listi najjeftinijih europskih destinacija za mlade

Ovih dana o Zagrebu i njegovim cijenama piše jedan od vodećih američkih portala ABC News, dodajući da je lista od 11 najjeftinijih gradova za putnike u Europi sastavljena temeljem indeksa cijena koji uz ostalo u obzir uzima noćenje u hostelu i dvije dnevne vožnje javnim prijevozom.

backpackers
Među 11 najjeftinijih gradova u Europi za mlade putnike-turiste ili tzv. backpackere na 10. mjestu nalazi se Zagreb u kojem se dan može provesti sa samo 38,95 američkih dolara, što je prilično jeftino po europskim standardima te je i stoga vrijedno zastati u tom gradu, posebno ako se putuje prema hrvatskom Jadranu ili Italiji.

Tako ovih dana o Zagrebu i njegovim cijenama piše jedan od vodećih američkih portala ABC News, dodajući da je lista od 11 najjeftinijih gradova za putnike u Europi sastavljena temeljem indeksa cijena koji uz ostalo u obzir uzima noćenje u hostelu i dvije dnevne vožnje javnim prijevozom.

Po tim parametrima, najjeftiniji grad u Europi je, kako pišu, Bukurešt u Rumunjskoj gdje se to može sa samo 23,38 dolara, uz napomenu da to definitivno nije i najšarmantniji rumunjski grad. Iza Zagreba, na zadnjem 11. mjestu je Bratislava u Slovačkoj, gdje se to može za 40,79 dolara po danu.

Na drugom mjestu te liste, a iza najjeftinijeg Bukurešta, nalazi se Sofija u Bugarskoj gdje putnici dan s noćenjem mogu proći za 24,43 dolara, uz napomenu da taj grad ima ugodno gradsko središte vrlo gostoljubivo prema stranim turistima.

Treći je Krakow u Poljskoj gdje se dan i noćenje može provesti za prosječnih 25,06 dolara, dok je četvrto Sarajevo u Bosni i Hercegovini s tek par dolara više za dnevnu potrošnju. Za Sarajevo s ABC newsa napominju da se radi o prekrasnom gradu s povoljnim cijenama lokalne hrane i piva.

Peti je Kijev u Ukrajini gdje se s oko 26 dolara po danu može naći sve što putnik treba, a na šestom je mjestu Riga u Latviji s nešto malo više od 26 dolara potrebnih za osnovnu dnevnu potrošnju.

Beograd u Srbiji je sedmi na listi koji s dnevnom potrošnjom između 27 i 30 dolara, kako kažu, nudi mnogo, od obilja atrakcija, zanimljive urbane jezgre te dobar noćni život.

Slijedi Budimpešta u Mađarskoj gdje se za prosječnih 31,49 dolara po danu može noćiti, ali i vidjeti brojne dvorce, katedrale te uživati u termama.

Deveta na listi, a ispred Zagreba, je Varšava u Poljskoj u kojoj će 35,78 dolara po danu putnicima omogućiti relativno dobru turističku infrastrukturu.