Zagreb je bio zavijen u crno: Danas je 60. godišnjica mirogojske tragedije

Na današnji dan prije šezdeset godina, 31. listopada 1954. godine, dogodila se u Zagrebu jedna od najvećih tramvajskih nesreća u svijetu, upamćena kao mirogojska tramvajska nesreća.

tramvajska_nesreca_1964

Tragedija se dogodila na staroj, strmoj mirogojskoj pruzi, a u njoj je poginulo 19 putnika, a 37 ih je ozlijeđeno, većina teško.

Toga jutra oko 8:30 sati tramvajska motorna kola tipa M-24, garažnog broja 21, u dvosmjernoj izvedbi, krenula su iz zaokretnice Mirogoj prema Gupčevoj zvijezdi, vozeći na redovitoj liniji broj 13 Mirogoj – Šoštarićeva ulica.

Vozač je otpustio ručnu kočnicu za dva, tri okretaja, te spuštajući se nizbrdo i ulazeći u prvi zavoj htio uključiti tračničku kočnicu, no opazio je da ona ne djeluje.

Kad je pokušao kočiti ručnom kočnicom uz uporabu pijeska, kola su već jurila takvom brzinom da je za to već bilo prekasno. Tramvaj je sve brže jurio i na zadnjem zavoju, pored bolnice, izletio iz tračnice. Prevrčući se, prešao je na drugu stranu ulice, te udario u stabla kestena. Iščupao ih je iz korijena i naposlijetku se zaustavio, udarivši u željezni stup gradske rasvjete.

Prvi su u pomoć dotrčali ljudi koji su čekali tramvaj na obližnjem stajalištu na Zvijezdi. Ubrzo su im se pridružili liječnici i sestre iz bolnice, tadašnjeg Higijenskoga zavoda. Vozači osobnih automobila, kao i taksisti koji su se tu zatekli odmah su počeli prevoziti ranjene do bolnica.

Komisija za istragu, ispitala je ostatke vozila, električne uređaje, kao i postupke vozača koji je u teškom stanju bio u bolnici. Pokazalo se da su kola 21 prije katastrofalne nesreće imala sudar na uglu između Degenove i Medveščaka kad je tramvaj zahvatio i prevrnuo zaprežna kola, no kako nije bilo veće štete, vozač je nastavio vožnju prema Mirogoju. Odmah je primijetio da nešto nije u redu, magnetske kočnice nisu hvatale, pa je upotrijebio pijesak.

Budući da ga nije puno pronađeno uzduž mirogojske pruge, u istrazi se postavilo pitanje, je li ga bilo dovoljno nakon sudara u Degenovoj.

Brzina prevrnutih kola kod nesreće na Mirogoju, bila je pet puta veća od dopuštene – oko 80 kilometara na sat. Zbog mirogojske nesreće tramvajski promet od Gupčeve zvijezde do Mirogoja ponovno je uspostavljen tek 1964. godine.

Nova motorna kola na toj pruzi bila su posebno opremljena električnom, jakom zračnom, elektromagnetskom (tračničkom) i ručnom kočnicom. Vozila su, uz propisane najveće brzine, do 15. svibnja 1967. godine, kada je tramvajska linija broj 13 ukinuta, a na Mirogoj voze autobusi.