Nema Bandića da “pojede snijeg”, ali Zimska služba tvrdi da je spremna

Zagrebačka Zimska služba nešto je čime se Grad može pohvaliti jer je jedna od najbolje organiziranih u Europi – rekla je zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek u prigodi smotre Zimske službe, već tradicionalno organiziranoj u bazi na Žitnjaku ususret početku zimske sezone i stanju pripravnosti zimskih ekipa koja počinje 1. studenog i traje do 15. travnja.

zimska_sluzba

Kako se čulo, Zagrepčani su navikli na visoki standard funkcioniranja Grada u zimskim uvjetima, što ni ove zime neće izostati. Na terenu će, 24 sata dnevno, dežurati 227 ekipa raspoređenih u 14 baza sa zadatkom održavanja prohodnosti i sigurnosti odvijanja prometa na 2.500 km prometnica.

Prema riječima direktora podružnice Zagrebačkih cesta Alena Gospočića ekipe na raspolaganju imaju 11.000 tona soli, a ukoliko bude potrebno ugovoreno je i dodatnih 10 000 t što je dovoljno i za najdulje i najteže zime.

Svaka ekipa na raspolaganju ima teretno vozilo opremljeno s ralicom i posipačem, a vozila su opremljena GPS uređajima kako bi se u svakom trenutku mogla znati lokacija, ali i kako bi se moglo intervenirati kada se ukaže potreba preusmjeravanja.

Također, u bazi na Žitnjaku lociran je GPS centar u kojem je instaliran sustav za rano otkrivanje poledice i leda na kolniku, koji putem senzora na 17 odabranih lokacija dojavljuje trenutačno stanje kolnika tj. temperaturu kolnika i zraka, vlažnost kolnika i ledište s obzirom na slanost kolnika te padaline i maglu. Takav sustav pomaže da se preventivno reagira na najkritičnijim točkama u gradu.

Smotri Zimske službe prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin i predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor sa suradnicima, gradski zastupnici, predstavnici Zagrebačkog holdinga, gradskih četvrti i mjesnih odbora.