U Hrvatskoj 11 novozaraženih, od toga četvero u Zagrebu, dvoje u Zagrebačkoj županiji

Foto: Pixabay

Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, na današnjoj je sjednici Vlade izvijestio kako je u protekla 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Najviše novozaraženih je u Zagrebu, a riječ je o četvero zaposlenika Instituta Hrvoje Požar. Po novozaraženih zabilježeno je u Zagrebačkoj i Istarske županiji, dvoje iz Splita te jedan slučaj u Solinu.

Novooboljele osobe iz Splita i Solina boravile su izvan Hrvatske. Njihovi kontakti su obrađeni te se 14 osoba nalazi u samoizolaciji. Od troje novooboljelih jedna osoba je hospitalizirana u KBC-u Split, izvijesio je Stožer Splitsko-dalmatinske županije.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade je rekao kako je važno da građani ne putuju u inozemstvo ako nije nužno.

Premijer Andrej Plenković je na početku današnje sjednice Vlade rekao da se nakon tri tjedna zatišja, sa samo šest slučajeva zaraze, posljednjih dana dogodio porast te da je od prošlog vikenda zabilježeno preko 20 oboljelih, javlja HRT.

“Nakon dva mjeseca ograničenog kretanja, dok su trajale restriktivne mjere, dolaskom lijepog vremena razumljivo je da su se naši sugrađani i svi mi zajedno vjerojatno malo više opustili, no ovi brojevi govore da je oprez i dalje nužan”, poručio je Plenković.

Rekao je da je važno kontekstualizirati s onim što se zbiva u svijetu. Pandemija ne jenjava, broj dnevno oboljelih u svijetu nikad je veći, rekao je Plenković.
Činjenica je, dodao je, da se u većini slučajeva radi o građanima koji su se vratili iz BiH, Srbije i Slovenije.

“Apeliram na sve sugrađane da budu vrlo oprezni, upravo onako kako se sugerira cijelo vrijeme”, poručio je Plenković.

Najavio je da će na sjednici Vlade idući tjedan imati posebnu tematsku raspravu za pripreme za daljnju obranu od pandemije.