Zadar odbijen, neće biti uvršten na Unescovu listu

U Ministarstvo kulture, nakon tri godine od kandidature, stigao je negativan odgovor o uvrštenju zadarskog episkopalnog kompleksa s rimskim Forumom na popis za Unescovu listu svjetske baštine.

zadar
Iako se dopis s obrazloženjem odluke još čeka, neslužbenu informaciju za Slobodnu Dalmaciju je potvrdio Miljenko Domijan, nekadašnji glavni konzervator i aktualni savjetnik Ministarstva kulture.
“Na početku je sve izgledalo sjajno, elaborat je odlično ocijenjen, a prvi evaluator je predlagao upis svega što smo u njemu naveli. Zatim smo imali nekoliko dorada, ali je na koncu UNESCO-ova komisija smatrala da zadarski episkopalni kompleks nema razinu za uvrštenje na Popis svjetske baštine”. kaže Domijan.
Pokazalo se da je hendikep zadarske kandidature u tome što je 60 posto grada srušeno u Drugom svjetskom ratu, pa se za Popis nije moglo kandidirati cijelu povijesnu jezgru u kojoj je dosta novogradnje. Zbog toga se išlo na ograničeni obuhvat zaštite, a za adut se smatralo povijesnu slojevitost i multikulturalnost područja, te činjenicu da ovo područje funkcionira u srcu živoga grada.