ZA ROMATIČNE DUŠE: Od četvrtka na repertoaru kina Europa tri netipične filmske priče o ljubavi

'Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija
Foto: Press

Bliži se ljeto i prije nego što se upustite u kakvu ljetnu romansu utvrdite gradivo s tri netipične filmske romanse koje će otopiti srca i najokorjelijim cinicima.

Od 15. lipnja na repertoar kina Europa stižu tri filmske priče o ljubavi koje ne mogu biti udaljenije od standardnih klišeja i zapleta holivudskih romantičnih komedija – nonšalantna francusko-islandska komedija karaktera Projekt: Zajedno, opora belgijska ljubavna drama Nakon ljubavi i Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija, istinita priča o finskom boksaču kojem je ljubav bila bitnija od slave.

Projekt: Zajedno film je francuske redateljice islandsko-američkog podrijetla Sólveig Anspach o sramežljivom Samiru koji se na prvi pogled zaljubi u Agathu, temperamentnu mladu instruktoricu plivanja koju ugleda u lokalnom caféu. Kako bi je zaveo, odlučuje postati njezin učenik, pretvarajući se da ne zna plivati. Međutim, njegov romantični plan izjalovi se nakon samo 3 susreta – Agatha ne podnosi lažljivce! Bijesna i razočarana, otputuje na Island na međunarodnu konferenciju spasilaca, a zaljubljenom Samiru ne preostaje ništa drugo nego da je prati…On je čovjek s projektom – Agatha i on bit će zajedno po svaku cijenu…

Beznadno je zaljubljen i čuveni finski boksač Olli Mäki koji se 1962. godine, na samom početku karijere, nenadano našao u centru medijske pažnje kao prvi Finac koji će se boriti za titulu svjetskog boksačkog prvaka u perolakoj kategoriji. Ali Mäki je zaokupljen nečim mnogo važnijim: upravo je pronašao ljubav svog života – Raiju. Sportski uspjeh, medijska pažnja i nacionalni ponos pred pravom ljubavlju nemaju ni teoretske šanse!

Biografska drama Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija reska je i duhovita kritika medijske mašinerije i zabavne industrije opsjednute spektaklom i pobjedničkim titulama; no iznad svega topla ljubavna priča o čovjeku kojem je ljubav bila bitnija od lovorika i prolaznosti slave. Finski kandidat za Oscara dobitnik je i nagrade Un Certain Regard na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu.

Najnoviji film belgijskog redatelja Joachima Lafossea pokazuje nam pak onu drugu stranu medalje, nakon što se ljubavne strasti utišaju i životne realnosti uzmu maha.

Nakon ljubavi neumoljiva je i inteligentna studija narušenog ljudskog odnosa, ispričana s puno empatije i humora. Marie i Boris odlučuju se razvesti nakon 15 godina ljubavi i zajedničkog života. Međutim, prisiljeni su nastaviti živjeti zajedno dok ne prodaju zajedničku kuću, a bezizlaznost situacije pojačava se nakon što se nikako ne uspijevaju dogovoriti kako će podijeliti zaradu od prodaje. Zarobljeni u mrtvoj točki, sve njihove frustracije, zamjeranja i gnjev počinju se miješati s nostalgijom za minulom ljubavi…

Ukoliko odlučite pogledati sva tri naslova iz programa ‘Tri ljubavne priče’, cijena ulaznice iznosit će 20,00 kuna po naslovu.

Komentari